Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Doi deputați ruși lansează noi amenințări la adresa Republicii Moldova

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 24 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Doi influenţi deputaţi de la Moscova reacţionează cu ameninţări la ideea că Republica Moldova ar putea adera la NATO, după ce şi un senator rus a făcut același lucru cu o zi înainte, relatează News.ro.

„De obicei, reacţionăm la acţiunile care au loc. Moldova ne-a supărat în ultima vreme cu o serie de decizii ale sale”, a declarat pentru „Vedomosti” Svetlana Jurova, membră a partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin şi prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat de la Moscova, camera inferioară a parlamentului rus.

„Dacă Republica Moldova vrea să-şi distrugă propriul stat, aceasta este cea mai bună cale (…). Dacă ei cred că, la fel ca Finlanda sau Suedia, pe furiş, rapid, profitând de situaţie, pot adera la NATO şi că nu li se va întâmpla nimic pentru asta în propria lor ţară, ar trebui să-şi amintească altceva. Faptul că Finlanda are două limbi oficiale şi îşi respectă poporul. Iar ei (Moldova) au Găgăuzia (…) şi Transnistria, care are o populaţie rusofonă şi care şi-a exprimat voinţa cu mult timp în urmă, la începutul anilor 1990”, a declarat pentru Vedomosti Leonid Kalaşnikov.

Ucraina – scutul Republicii Moldova

Cu toate acestea, atât timp cât Ucraina rezistă în fața agresiunii Federației Ruse, Republica Moldova nu ar trebui să își facă griji din acest punct de vedere. Federația Rusă ar putea, iar asta doar teoretic, exercita o agresiune asupra Republicii Moldova doar cu ajutorul trupelor aflate în regiunea transnistreană, însă în realitate acest scenariu este extrem de puțin probabil în acest moment.

Cei aproximativ 8.000 de militari ruși aflați acolo sunt extrem de slab pregătiți iar dotările lor sunt mai degrabă modeste. Prin urmare, dacă Kremlinul și-ar mobiliza aceste forțe pentru a agresa Republica Moldova, sunt șanse foarte mari să se confrunte cu un răspuns devastator din partea Ucrainei, stat ai cărui lideri și-au exprimat în mai multe rânduri intenția de a elimina trupele rusești staționate ilegal în raioanele de est ale Republicii Moldova.

Chestiunea neutralității în Republica Moldova

Prevăzută în articolul 11 din Constituție, noțiunea de neutralitate a Republicii Moldova este tot mai des instrumentată în discursurile propagandistice ale liderilor politici pro-Kremlin, cu largul concurs al proeuropenilor, în scopul de bloca orice parcurs pro-occidental (NATO și UE) al statului, dar și de împiedica creșterea capacităților de apărare.

Această teză pleacă de la falsa idee că NATO și UE sunt organizații militare ofensive. În realitate, Alianța are rol strict defensiv, consfințit prin Tratat. La rândul său, UE este o organizație politică și economică de cooperare la nivel european, încercările de constituire a unei armate proprii având exclusiv rol defensiv. Prin urmare, dacă Republica Moldova ar alege să adere la aceste organizații, nu ar încălca în niciun fel principiul neutralității.

Însă asta nu este tot. Promotorii „neutralității”, în varianta sa rusească, susțin că Republica Moldova nu ar trebui nici măcar să își dezvolte capacitățile de apărare, cum ar fi înzestrarea Armatei și pregătirea personalului militar, pentru că ar încălca Constituția. Nicăieri legea fundamentală a Republicii Moldova nu prevede că statul nu se poate apăra de agresiuni militare externe.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii