DOCUMENT Avocatul Poporului vrea ca ministrul de Interne să-i explice pe ce bază ies polițiștii la patrulat în civil

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, după ce IGPR a anunțat că polițiști în civil vor patrula fără uniformă pentru verificarea respectării regulilor sanitare. Renate Weber îi cere ministrului să îi dea detalii despre noile măsuri anunțate de IGPR.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu la apariția informațiilor potrivit cărora autoritățile pregătesc noi măsuri de combatere a virusului SARS-CoV-2, citând site-ul de știri al România TV.
Astfel, Renate Weber argumentează că scopul principal al Poliției Române ar fi să prevină săvârșirea unor acte antisociale, reprimarea acestora fiind în plan secund.
„În acest context, menționăm că, potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată, privind organizarea și funcționarea Poliției Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliția Română este cel de prevenire a săvârșirii de fapte antisociale și în subsidiar de reprimare a acestora”, potrivit adresei transmise către ministrul Marcel Vela.
În plus, Avocatul Poporului îi solicită ministrului să publice legea care stă la baza măsurilor transmise de IGPR.
Renate Weber atrage atenția asupra faptului că anumite persoane pot profita de pe urma noilor măsuri și se pot da drept polițiști pentru a obține bani sau alte foloase materiale de la cetățeni, fără a avea acest drept.
„Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situațiilor în care unele persoane își pot aroga calitatea de polițist pentru a obține foloase materiale, precum și importanța respectării de către agenții de poliție a prevederilor din actele normative mai sus menționate”, se mai arată în sesizarea Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului, sesizare admisă de CCR privind amenzile din timpul stării de urgență
În luna mai, Curtea Constituțională a României a admis sesizarea Avocatului Poporului împotriva ordonanței de urgență care instituie amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea izolării și a restricțiilor de circulație impuse în ordonanțele militare,
În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului, a spus că această OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.
„Persoanele asimptomatice depistate cu Covid-19 nu ar mai trebui internate obligatoriu în spitale”
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu după ce în mass-media au apărut articole care detaliau situaţia juridică a persoanelor infectate internate în spitale pe perioada epidemiei.
„Iniţial, internările obligatorii s-au dispus pe baza Ordinului ministrului sănătăţii 414 din 11 martie 2020. Ulterior, acesta a fost înlocuit de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 622 din 14 aprilie 2020, potrivit căruia „se instituie măsura de carantină la domiciliu numai în situaţia în care spaţiul permite carantina individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor din acelaşi domiciliu, pe bază de declaraţie pe propria răspundere”, inclusiv pentru „persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19)”(s.n.). După numai o zi, acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 629 din 16 aprilie 2020, care a exclus categoria persoanelor asimptomatice confirmate cu coronavirus dintre cele pentru care se instituie carantina la domiciliu, practic revenindu-se la internarea obligatorie a persoanelor care nu prezintă simptome, împotriva voinţei lor şi au posibilitatea autoizolării la domiciliu”, menţionează Avocatul Poporului.
Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea