Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Doctorița din Suceava care primea șpagă de la bolnavii de cancer a primit o pedeapsă mai mare în a doua instanță

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 24 septembrie 2024 Etichete:

Fosta șefă a Secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a primit o pedeapsă mai mare în a doua instanță. Doctorița a fost condamnată luni, 23 septembrie, de Curtea de Apel Suceava, la 3 ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă. 

În primă instanță, Tribunalul Suceava o condamnase la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.

„Majorează cuantumul pedepsei de la 2 ani și 6 luni închisoare la 3 ani închisoare, pedeapsă ce se va executa în regim de detenție. Modifică conținutul pedepsei complementare şi pedepsei accesorii prevăzute de art.66 lit. g C.pen. aplicate inculpatei în sensul că interzice inculpatei Ababneh Dumitrovici Anca dreptul de a exercita profesia de medic pe durata stabilită de prima instanţă”, se arată în soluția pe scurt a Curții de Apel Suceava.

Șpagă dublă de la un pacient cu două forme de cancer

Presa locală spune că ancheta pornit de la denunțul familiei unui pacient care a murit de cancer și al unui pacient care a reclamat că a primit tratamentul de care avea nevoie doar după ce i-a oferit medicului bani. Mai mult, doctorița ar fi pretins o șpagă de două ori mai mare de la un pacient care suferea de două forme de cancer.

„Din transcrierea înregistrărilor audio-video care documentează cele 64 de acte de primire de bani și alte bunuri, unul iese în evidență prin cinism. Astfel, reiese că în dimineața zilei de 13 decembrie 2022 medicul ar fi pretins și a primit de la un pacient 100 de lei: pacientul respectiv, care suferea de două forme de cancer, a pus în documentele medicale pe care i le-a înmânat doctoriței suma de 50 de lei. Medicul a răsfoit documentele, a găsit banii și i-a dat înapoi spunându-i că are două cancere. Pacientul a pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului, care i-a spus că nu trebuie să se deranjeze, apoi i-a mulțumit. Ultima sumă de bani primită, din seria celor 64 documentate de anchetatori, a fost în după-amiaza zilei în care a fost reținută, când a primit de la aparținătorul unui pacient 200 de lei”, relatează Monitorul de Suceava.

280 de martori au fost audiați de procurori în acest dosar.

Colegii doctoriței Dumitrovici Ababneh afirmau, într-un document prin care își exprimau susținerea față de medicul care tocmai fusese arestat, că nu era vorba de mită, ci de mici atenții.

Sura foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW