Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


DNA, dosar penal privind posibile fapte de corupție la Arhiepiscopia Tomisului, după o anchetă Recorder

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 28 noiembrie 2023 Etichete: , , , ,

Alex Nedea, jurnalist de investigații la Recorder, a anunțat pe pagina sa de Facebook că procurorii de la Direcția Națională Anticorupție – biroul teritorial Constanța s-au autosesizat săptămâna trecută, imediat după publicarea investigației Recorder intitulate „Corupție în numele Domnului”. El menționează că sunt investigate infracțiunile de „cumpărare de influență” și „complicitate la cumpărare de influență”.

„DNA a deschis dosarul „Mana cerească”.

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție- biroul teritorial Constanța s-au autosesizat săptămâna trecută, imediat după publicarea investigației Recorder „Corupție în numele Domnului”. Sunt cercetate infracțiunile de „cumpărare de influență” și „complicitate la cumpărare de influență”.
Petrică Leașcu, un preot slujitor al Bisericii Ortodoxe Române, a vrut să demonstreze corupția din interiorul sistemului de finanțare a unităților de cult. S-a dat drept un om de afaceri cu influență la București și a filmat cu camera ascunsă cum Înaltpreasfințitul Teodosie și consilierul economic al Arhiepiscopiei Tomisului promit un comision de 20% în schimbul obținerii, prin trafic de influență, a unei sume de 800.000 de lei din fondurile publice de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Vom continua să urmărim evoluția acestui caz.”, este anunțul făcut de Alex Nedea pe Facebook.

Recent, Recorder a difuzat un documentar filmat cu o cameră ascunsă, în care arhiepiscopul Teodosie este înregistrat acceptând plata unui comision de 160.000 de lei către un presupus om de afaceri. Scopul acestei plăți ar fi fost intervenția la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru a obține aprobarea finanțării în valoare de 800.000 de lei.

În imaginile publicate de Recorder, Teodosie acceptă oferta unui fost preot care interpretează rolul unui om de afaceri. El îl pune în contact pe acesta cu consilierul său pentru a stabili toate detaliile, inclusiv cu privire la plata „comisionului”, reprezentând 20% din finanțarea ce urma să fie obținută de la stat. La propunerea partenerului Recorder, replică lui Teodosie a fost: „E mână cerească pentru noi”.

În replică, Arhiepiscopia Tomisului a emis următorul comunicat:

„Față de reportajul de investigație al publicației Recorder intitulat „Corupție în numele Domnului”, publicat astăzi, 21.11.2023, referitor la o așa-zisă faptă de corupție în care ar fi implicați Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Preacucernicul Părinte Ilie Petre, Consilier Eparhial,  Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

În luna iulie, o persoană, despre care am aflat ulterior că ar fi domnul Leașcu Petrică,  fost preot, condamnat penal pentru infracțiuni de înșelăciune și evaziune fiscală, caterisit de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în anul 2008, s-a prezentat în audiență la Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie spre a-i propune o „facilitare” pentru aprobarea dosarelor de finanțare depuse de către Centrul Eparhial la Secretariatul de Stat pentru Culte, contra unui procent consistent (20%!) din valoarea finanțărilor care urmau să se obțină prin „intermediul” său.

Întrucât la Arhiepiscopia Tomisului s-au prezentat, de-a lungul timpului, tot felul de „facilitatori” cu tot felul de „propuneri”, dintre care îndeajuns de mulți nu păreau, la o evaluare normală, integri din punct de vedere psihic și comportamental, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a introdus, de peste un deceniu, măsura necesară de a invita în biroul de audiențe un subordonat cu rolul de martor și de sprijin. Astfel, în cazul „intermediarului”, Înaltpreasfințitul l-a invitat la discuție, așa cum era cutumiar, pe Părintele Consilier Ilie Petre. După ce au ascultat „propunerea”, atât Înaltpreasfințitul cât și Părintele Consilier i-au urat cu politețe „drum bun!” și „rămânem interesați de propunerea dumneavoastră” domnului respectiv și așa s-a încheiat audiența, prima  și ultima din această narațiune absurdă.”, se arată în comunicat, potrivit Ziua de Constanța.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW