Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


DNA: Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată pentru corupție/ Nu s-a stabilit un termen de judecată

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 mai 2024 Etichete: , ,

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, se află în fața instanței, fiind trimis în judecată de procurorii DNA Constanța pentru presupuse infracțiuni de corupție. Dosarul în care este implicat a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța, însă nu s-a stabilit încă niciun termen de judecată.

Pe portalul Curții de Apel Constanța a fost înregistrat, în data de 7 mai, un dosar în care ÎPS Teodosie figurează ca inculpat pentru presupuse infracțiuni de corupție. Alături de Arhiepiscopul Tomisului, în același dosar a fost trimis în judecată și Ilie Petre, consilier în cadrul Arhiepiscopiei.

Până în prezent, nu s-a stabilit niciun termen de judecată. La începutul lunii decembrie 2023, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au anunțat că au dispus începerea urmăririi penale față de suspecții Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru presupusă cumpărare de influență, și P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru presupusă complicitate la cumpărare de influență.

”În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menţionată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică «înţelegerea» respectivă”, arăta DNA.

Conform informațiilor furnizate de sursă, suma de 800.000 de lei ar fi fost destinată pentru finanțarea unor lucrări de construcție sau reabilitare la unitățile de cult care sunt subordonate Arhiepiscopiei Tomisului.

Investigația realizată de Recorder, care a stat la baza anchetei desfășurate de DNA, a fost publicată în data de 21 noiembrie.

În luna februarie, avocatul Adrian Cuculis, apărătorul Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influență, a declarat jurnaliștilor că DNA nu deține înregistrările originale, iar publicația Recorder le-a șters.

“Procurorul, din punctul meu de vedere, l-a apărat extrem de tare pe martorul din această cauză pentru că este singura depoziţie incriminatoare din dosar şi, bineînţeles, tot de la martor au cumva înregistrarea, dar au reieşit câteva elemente importante. În primul rând, se pare că s-ar fi filmat cu mai multe camere. Nu există niciun fel de dovadă că DNA-ul are originalul acestor înregistrări. Tot ce are DNA în acest dosar sunt nişte înregistrări copiate pe un alt dispozitiv, puse la dispoziţia DNA-ului. Deci, atenţie, DNA-ul nu are înregistrările originale, iar Recorder a şters înregistrările originale. Vorbim despre un dosar fabricat din punctul meu de vedere”, a explicat apărătorul Arhiepiscopului Tomisului.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii