Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Dmytro Kuleba: Ucraina va primi peste 120 de tancuri produse în Occident

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 31 ianuarie 2023 Etichete: , , , , ,

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunțat marți, 31 ianuarie, că armata ucraineană va fi dotată cu 120-140 de tancuri produse în Occident – Leopard 2, Challenger 2 și M1 Abrams – din partea unei „coaliții internaționale” formată din 12 participanți.

Este devreme pentru a numi toate statele care formează coaliția și contribuția lor practică, pentru că unele dintre ele încă trebuie să adopte decizii formale, în acord cu procedurile interne. Pot doar să anunț că în primul val al ajutorului, Armata Ucrainei va primi între 120 și 140 de tancuri produse în Vest – Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams – și ne bazăm și pe Leclerc”, a declarat Kuleba, marți, în timpul unei declarații de presă citată de Ukrinform.

Printre statele care au anunțat deja că vor furniza tancuri occidentale Ucrainei se numără Marea Britanie, Germania, Polonia și Statele Unite ale Americii.

Guvernul de la Berlin a cedat presiunilor internaționale și a anunțat pe parcursul lunii ianuarie că va trimite 14 tancuri Leopard II armatei ucrainene și că le va permite și altor state care au acest tip de tanc în dotare să îl livreze Ucrainei.

Până acum, state precum Finlanda, Spania sau Polonia s-au arătat interesate să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard II.

La rândul lui, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că țara pe care o reprezintă va furniza 31 de tancuri M1 Abrams, produse în America. Marea Britanie va trimite 14 tancuri Challenger 2.

În cazul tancurilor Leclerc, produse în Franța, încă este așteptată o decizie a oficialilor de la Paris.

Tancurile pe care Ucraina le avea în dotare până în acest moment erau cele tip T-72, produse în Rusia.

Leopard 2, Challenger 2 și M1 Abrams sunt printre cele mai performante tancuri din dotarea armatelor lumii.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii