Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Discursul lui Putin de „Ziua Victoriei”, sub lupa experților / Ileana Racheru, director IDR: Toate acestea sunt minciuni grosolane, menite să justifice războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 9 mai 2022

Vladimir Putin a susținut luni, 9 mai, un discurs în Piața Roșie din Moscova în cadrul paradei dedicată „Zilei Victoriei”. Mai mulți analiști occidentali estimau, înainte de eveniment, că președintele rus va decreta în mod oficial război împotriva Ucrainei și mobilizare generală, ceea ce însă nu s-a întâmplat. 

Totuși cum am putea interpreta afirmațiile făcute de președintele rus, în contextul războiului din Ucraina? În opinia Ileanei Racheru, director al Direcției Furnizare Expertiza, Institutul Diplomatic Român, acestea se înscriu în registrul propagandistic, inițiat încă din anul 2007.

„Președintele Rusiei a încercat justifice invadarea Ucrainei prin falsa necesitate a unei „lovitura preemtive”  răspuns la o „agresiune” la adresa Rusiei. Puțin a continuat pe linia mesajelor de propaganda inițiată în 2007 cu discursul de la Conferință de Securitate de la Munchen: securitatea Rusiei este amenințată de Occident, în special de SUA. Mai mult chiar a susținut NATO pregătea o „operațiune punitivaîn Donbas și chiar invadarea Crimeei. Toate acestea sunt minciuni grosolane, menite justifice războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei. În același timp, a făcut o paralela între Al doilea Război Mondial și conflictul din Ucraina și a deplâns moartea soldaților ruși în ambele conflicte. A promis și masuri sociale de asistenta pentru rudele acestor soldați. A fost însă un discurs și o ceremonie lipsite de ceea ce spera regimul Puțin obțină în luna februarie și anume victorii rapide prin blitzkrieg și anexiuni după modelul Crimeei. În același timp, Puțin nu a decretat (încă) mobilizarea generala și război împotriva Ucrainei având în vedere că, inclusiv în Donbas, armata rusa a avansat doar foarte puțin. Noaptea trecuta au lansat noi atacuri cu rachete în Lugansk și Odesa”, a explicat Ileana Racheru, într-o declarație acordată Mainnews.ro.

Ce înseamnă pentru ruși „Ziua Victoriei”

Pe data de 9 mai în Federația Rusă, dar și în alte state din spațiul ex-sovietic, este sărbătorită „Ziua Victoriei”. Ileana Racheru a explicat că aceste ceremonii reprezintă expresia nostalgiei după URSS, dar și rodul propagandei nocive a mediei controlate de Kremlin.

„În statele în care încă se comemorează este un prilej prin care se manifesta regretele pentru rudele pierdute în Al doilea Război Mondial, se aniversează victoria împotriva nazismului, se manifesta nostalgia după URSS. Ceremoniile și marșul sunt însă manifestări ale efectelor propagandei Moscovei și a unor politicieni locali filoruși asupra publicului care se informează din mass-mea controlata de Kremlin”, a subliniat Ileana Racheru.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *