Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Directorii demiși de la AEP, audiați în Comisia de anchetă a alegerilor europarlamentare

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 16 septembrie 2019 Etichete: , ,

Directorii demiși de șeful Autorității Electorale Permanente după alegerile europarlamentare au dat  explicații, luni, la Comisia care anchetează scrutinul electoral din luna mai. Gabriel Saucă (Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional) şi Cristian Petraru (Organizarea Proceselor Electorale) sunt acuzați de Constantin Mitulețu Buică de neomologarea sistemului SIMPV.

Demiterea celor doi directori a avut loc în luna iulie, după ce PSD a acuzat că, de vină pentru pierderea alegerilor, este sistemul de monitorizare cu tablete. Gabriel Săucă și Cristian Petraru s-au ocupat de SIMPV și în 2016 când PSD a câștigat alegerile cu 45%.

Cristian Petraru, fost director general al Direcţiei de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional: domnul Mituleţu a condus AEP singur

Cristian Petraru, care a fost director general al Direcţiei de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional, a afirmat că alegerile s-au ţinut într-un context dificil, având în vedere că preşedintele AEP, Constantin Mituleţu-Buică, nu a luat măsurile necesare, nu a organizat ședințe de instruire fiind interesat mai mult de angajări noi, înainte de alegeri. El a mai afirmat că a fost demis fără nicio explicaţie, în timp ce era în concediu.

„În mod normal, în timpul alegerilor, noi, cei care ne ocupăm de producţie, avem şedinţe cu conducerea. Înainte de alegerile din mai, nu am avut nicio şedinţă de muncă, de producţie cu conducerea. Nu am avut nicio şedinţă cu domnul Mituleţu. Am avut zero atribuţii. Deci, domnul Mituleţu a condus AEP singur. Dânsul a fost numit pe 27 februarie şi până la alegeri eu nu am participat la nicio şedinţă cu domnul Mituleţu. Niciunul dintre colegii mei nu a participat la vreo şedinţă de producţie cu Mituleţu. Imediat după ce a fost numit, domnul Mituleţu a făcut cel mai inteligent, cu ghilimele, lucru care se poate face: o restructurare, a reorganizat întreaga activitate. Am fost obligat să vorbesc cu sute de oameni, să încerc să-i calmez. Sunt sute de oameni, oameni simpli, cu rate, cu familie, cărora le era frică. Începând cu luna martie, toată lumea avea în cap restructurare. (…) Domnul Mituleţu a obţinut un nou regulament de reorganizare. De la acel moment, nimeni nu mai ştia ce avea de făcut. Foştii mei colegi nici în ziua de azi nu au fişa de post”, a precizat, în fața Comisiei parlamentare, Cristian Petraru, potrivit Agerpres.

De asemenea, Petraru a mai precizat că  formatorii AEP nu au fost pregătiți înainte de europarlamentare. Aceștia ar fi trebuit să instruiască preşedinţii şi membrii comisiilor de votare. Totodată, el a afirmat că alegerile europarlamentare au fost transparente.

„Toată lumea a înţeles că nu au fost cazuri de fraudă pentru că este cel mai transparent sistem. (…) Procesele verbale au fost accesibile tuturor, oricine are interes vede scanările, vede tot traiectul modificării proceselor verbale. Vă spun cât se poate de limpede – sunt cele mai transparente alegeri care s-au organizat vreodată în România”, a precizat Cristian Petraru.

La rândul său, Gabriel Saucă, fost director general al Direcţiei de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional, a susținut, în fața comisiei parlamentare, aceleași fapte prezentate de colegul său, Cristian Petraru.

„De pe data de 17 aprilie până la data desfăşurării alegerilor, nici eu şi nici colegii mei nu au avut fişă de post, vorbim exact de aceeaşi situaţie. Mai mult, au apărut, în timp ce noi trebuia să facem testări, în timp ce noi trebuia să ne asigurăm că aplicaţia utilizată la nivelul BEJ-urilor, cât şi la nivelul secţiilor de votare sunt fără probleme, au apărut diverse cerinţe de redesign a diverselor componente pe site-ul Autorităţii, în condiţiile în care prin Hotărârea 4 acestea dispăruseră complet din atribuţiile direcţiei pe care o coordonam, personalul din subordine nu ştia exact în ce direcţie lucrează, în faţa cui să răspundă şi ce trebuia să facă. Toate aceste lucruri puteau duce la deficienţe majore în centralizarea rezultatelor alegerilor”, a declarat Gabriel Saucă în şedinţa comisiei.

Directorii Saucă și Petraru au fost demiși după ce, initial, șeful AEP a declarat ca toate procedurile au fost corecte

Acuzațiile la adresa lui Gabriel Săucă au venit la mai mult de o luna de zile după pierderea alegerilor de PSD. Șeful AEP a fost și el audiat în Comisia condusă de Olguța Vasilescu, însă, la prima audiere, nu a avut nimic de reproșat în ceea ce privește sistemul SMPV. Ulterior, Olguța Vasilescu a acuzat că alegerile au fost fraudate cu ajutorul tabletelor și a STS. La AEP, Vinovați au fost gășiți Gabriel Săucă și Cristian Petraru.

Înainte de alegerile europarlamentare, la certificarea SIMPV au participat reprezentanți ai AEP, MAI, MAE şi CERT-RO (Centrul Naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică). Ulterior, aplicația a fost testată și de partide. Toată lumea a fost de acord că sistemul nu are probleme. Chiar și PSD.
Recent, AEP a aprobat metodologia prin care se va asigura bună funcționare a alegerilor prezidențiale, Monitorizarea votului se va face tot prin sistemul SIMPV, gestionat de STS, fapt care a stârnit furia celor din PSD care au susținut fraudarea alegerilor cu ajutorul tabletelor.

Foto: INQUAM PHOTOS

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *