Sunday, May 12, 2024
Jurnalism corect


12 persoane reținute de DIICOT, după ce ar fi obținut 42 de milioane de lei din credite nerambursate / Ce au ridicat procurorii la percheziții

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 2 august 2022

UPDATE Cele 12 persoane reținute de DIICOT au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, relatează Agerpres.

Știrea inițială

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au făcut 27 de percheziții în județul Brașov, la o grupare bănuită că ar fi produs un prejudiciu de 42 de milioane de lei, după ce ar fi accesat credite de la diverse instituții bancare pe care, ulterior, nu le-ar mai fi rambursat. 12 inculpați au fost reținuți pentru 24 de ore, iar alți 2 au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, potrivit unui comunicat transmis marți, 2 august.

Perchezițiile au avut loc luni și au fost efectuate de procurorii DIICOT, alături de polițiștii BCCO Brașov și IPJ Brașov.

Gruparea în cauză este acuzată de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, obținerea ilegală de fonduri cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor.

Activități derulate începând cu anul 2014, pe raza județului Brașov, prin accesarea de credite negarantate/garantate de către statul român, de la diverse instituţii bancare/nebancare (I.F.N.-uri), urmate de nerambursarea acestora, precum și de ajutoare financiare nerambursabile/granturi pentru capital de lucru sau pentru investiții”, se arată în comunicatul DIICOT.

În urma perchezițiilor, anchetatorii au ridicat 16 autovehicule, dintre care 5 de epocă, o semiremorcă, 2 rulote, o autoutilitară, o autoplatformă, 18.400 de euro și 3 grame de canabis.

Cum ar fi acționat gruparea

Între 2014 și 2022, în Brașov, grupul infracțional organizat s-ar fi folosit de 52 de societăți comerciale din România și 3 persoane juridice înregistrate în țări din Uniunea Europeană, potrivit DIICOT.

Modul de operare al grupului consta în înființarea sau preluarea părților sociale ale unor societăţi și implicarea acestora în procedura de accesare a fondurilor. În acest scop, au fost recrutate persoane fără educație, inclusiv neșcolarizate, provenind din medii defavorizate, fără pregătire sau experiență de viață care să reprezinte din punct de vedere legal aceste societăți”, se arată în comunicatul citat.

Societățile comerciale ar fi fost folosite, ulterior, pentru a accesa credite garantate/negarantate de stat, de la diverse bănci sau IFN-uri, pe care nu le-ar fi rambursat. În plus, ar fi accesat și ajutoare financiare nerambursabile/granturi pentru capital de lucru sau investiții, acordate în intermediul mai multor programe de sprijin.

În vederea inducerii în eroare a funcționarilor instituțiilor implicate în acordarea finanțărilor au fost prezentate cifre de afaceri mărite artificial, facturi fiscale privind achiziţia fictivă de bunuri/utilaje și au fost înfățișate utilaje sau fotografii cu utilaje preluate de pe site-urile de vânzări ori împrumutate”, mai arată procurorii.

Sumele de bani obținute erau transferate către alte societăți ale grupării infracționale sau redirecționate către conturi deschise la alte bănci pe numele societății care obținuse creditul. Ulterior, sumele ar fi fost retrase în numerar în proporție de 80-90% și cu banii obținuți erau achiziționate bunuri și servicii de lux.

Sumele retrase în numerar au fost ulterior utilizate pentru achiziţionarea unor bunuri imobile sau mobile pe numele altor persoane fizice sau juridice, sau plătite ca avansuri pentru obținerea altor credite care necesitau și contribuții ale împrumutatului din surse proprii”, potrivit DIICOT.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *