Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


DIICOT a destructurat un grup infracțional pentru fals în reciclarea deșeurilor. 11 persoane au fost reținute

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 21 iunie 2024

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au reținut 11 persoane pe 20 și 21 iunie, acuzate de constituirea unui grup infracțional organizat, participație improprie la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani și îngroparea deșeurilor.

Potrivit anchetatorilor, în 2021, doi dintre inculpați au inițiat un grup infracțional în județul Mehedinți, la care ulterior au aderat membri de familie și persoane de încredere. Grupul avea ca scop obținerea frauduloasă de ecobonificații de la Organizațiile de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor (O.I.R.E.P.) pentru activități fictive de reciclare a deșeurilor din ambalaje.

Membrii grupului au falsificat documente privind colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor (sticlă, plastic, cartoane), prezentându-le la O.I.R.E.P. pentru decontarea unor servicii inexistente. Aceasta a indus în eroare Administrația Fondului pentru Mediu, producând un prejudiciu de aproximativ 151 milioane lei în perioada 2021-2023.

La 20 iunie, DIICOT, împreună cu mai multe structuri de poliție și jandarmerie, au efectuat 37 de percheziții în județele Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Cluj. În urma perchezițiilor, au fost confiscate sume de bani (peste 21.000 euro și 36.000 lei), bijuterii din aur, echipamente electronice, documente și alte probe relevante. De asemenea, au fost sechestrate mai multe imobile și trei autoturisme de lux, cu o valoare totală de aproximativ 300.000 de euro.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii