Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Digul Carasuhat, „consolidat” cu folie de plastic. Mai mulți agricultori, afectați

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 9 iunie 2023 Etichete: , , ,

Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a constatat degradarea digului Carasuhat-Mahmudia, care apără mai multe terenuri agricole și a transmis Consilului Județean  Tulcea(CJSU), respectiv Local pentru Situații de Urgență (CLSU) recomandarea expresă de a-l consolida digul ținând cont de faptul că este afectat pe o  lungime de 2,4 km, în mai multe puncte, în proporții de 30%, respectiv 70%,  încă din luna aprilie ac, informează Apele Române. 

Din cauza vitezei mari a apei în secțiunea breșei, până în acest moment, breșa formată nu a putut să fie închisă. De aceea, Consiliul Local Mahmudia a convocat constructorul pentru a interveni în vederea închiderii breșei și consolidării digului de apărare.

Pe fondul nivelurilor ridicate ale Dunării din ultima perioadă (faza II- apa este la jumătatea digului), precum și din cauza acțiunii erozionale ale valurilor create de ambarcațiuni, digul a cedat ieri după-amiază, formându-se o breșă de circa 6-8 metri. Din acest motiv, au fost inundate 80-100 de hectare de teren agricol aparținând mai mult concesionari, așa cum Main News a relatat.

În urma producerii acestor evenimente, pentru a sprijini acțiunile întreprinse de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Tulcea și Serviciul de Voluntari al comunei Mahmudia, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral- Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a pus la dispoziție circa 500 de saci și 80 de kg de folie, menționează Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Se estimează că nivelurile Dunării în  zona afectaă vor începe să scadă cu circa 35- 40 de cm până la data de 15 iunie.

CITEȘTE ȘI:  Zeci de locuințe inundate, după ploile abundente. Ce face Guvernul pentru a preveni inundațiile

Sursă foto: Apele Române

Comentarii