Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Diana Șoșoacă și Mihai Lasca s-au opus adoptării declarației de condamnare a agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 februarie 2022

Senatorii și deputații au adoptat luni, 28 februarie, în ședință comună o declarație de condamnare a agresiunii militare a Federației Ruse asupra Ucrainei.

Declarația, citită de la Sighetu Marmației de către deputatul din partea minorităţii ucrainene, Nicolae-Miroslav Petreţchi, a fost adoptată cu 339 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și două abțineri.

Votul împotrivă a aparținut deputatului USR Iulian Lorincz. Într-un transmis la scurt timp după încheierea votului, Lorincz a menționat că a făcut o eroare și că a depus o cerere de rectificare la Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

„Am făcut o cerere de rectificare la Biroul Permanent al Camerei Deputaților pentru votul înregistrat greșit privind Declarația Parlamentului României cu privire la situația din Ucraina. Este evident că am susținut întodeauna cauza ucraineană. Alături de colegii mei vom susține în continuare ca Ucraina să primească toate ajutoarele posibile din partea României”, a susținut Iulian Lorincz.

Șoșoacă și Lasca s-au abținut

Pe de altă parte, Diana Șoșoacă și Mihai Lasca, aleși în Parlament pe listele AUR, s-au abținut de la vot, ceea ce echivalează cu opoziția asupra adoptării.

Cei doi promovează constant narațiunile Federației Ruse legate de pandemia de coronavirus iar, mai nou, legate de agresiunea împotriva Ucrainei.

Într-un mesaj publicat pe Facebook înaintea ședinței, Șoșoacă a susținut cum că, prin acest document, România ar recunoaște granițele și suveranitatea Ucrainei. De fapt, prin tratatul încheiat în 1997, România a recunoscut frontierele actuale ale Ucrainei.

„Parlamentul României, fără să voteze, recunoaște, astăzi, prin adoptarea unei declarații, granițele Ucrainei și suveranitatea acesteia, ignorând complet declarația făcută de aceeași instituție pe 29 noiembrie 1991 cu privire la problema teritorială a Ucrainei si faptul că Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat nul şi neavenit, ab initio, de U.R.S.S. la 24 decembrie 1989 şi de Parlamentul României la 24 iunie 1991”, a susținut Diana Șoșoacă.

Într-o altă postare pe Facebook, preluată și de Sputnik, de organul de presă oficial de propagandă al Kremlinului, Șoșoacă a pretins că sudul și nordul Basarabiei, teritorii aflate în prezent în componența Ucrainei, ar trebui să revină României.

Declarația de condamnare a agresiunii militare a Federației Ruse asupra Ucrainei 

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *