Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Decizie ÎCCJ: Fost consilier prezidenţial şi un europarlamentar PNL, achitaţi definitiv

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 10 iunie 2019 Etichete: , , ,

ÎCCJ a decis, marţi, achitarea definitivă a fostului consilier prezidenţial George Scutaru şi a candidatului PNL la europarlamentare Dan Motreanu.

„Respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.384 din data de 25 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 3517/1/2015, privind pe inculpaţii Scutaru George-Adrian, Motreanu Dan-Ştefan şi Schaer Ana-Maria. În baza art.275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi pentru intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 217 lei, se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 iunie 2019”, este decizia instanţei.

Judecătorii au menţinut decizia primei instanţe.

Procesul s-a terminat înainte de alegerile europarlamentare, însă magistraţii au amânat decizia. Dan Motreanu s-a aflat pe lista PNL de candidaţi.

Acuzaţiile DNA

Dan Motreanu și George Scutaru, fost consilier prezidențial, au fost trimiși în judecată, alături de Ana Maria Schaer, în 2015, pentru spălare de bani.

DNA a cerut pedeapsa cu executare pentru toţi inculpaţii, orientată spre limita medie. Spălarea de bani se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 12 ani.

DNA susține că în 2008, Cristinel Bîgiu, fost președinte al CJ Buzău, denunțător în dosar, ar fi primit mită 700.000 de euro pentru a pune o persoane în posesia unor terenuri. Din acești bani, le-ar fi dat lui George Scutaru și Dan Motreanu 420.000 euro pentru campaniile electorale din 2008.

Pentru a ascunde provenienta acestor sume, Scutaru, Motreanu si Ana Maria Schaer „au initiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realitatii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferata, in mai multe transe, din contul societatii administrate de catre aceasta din urma catre o firma care a produs articole de vestimentatie folosite ca materiale in campania electorala”, explică DNA.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com