Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Decizie extrem de importantă pentru Autostrada Unirii: APM a emis acordul de mediu pentru secțiunea montană

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 aprilie 2023 Etichete: ,

Agenția pentru Protecția Mediului a emis luni, 3 aprilie, acordul de mediu pentru pentru secțiunea 2 (Miercurea Nirajului – Leghin) a Autostrăzii A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț, a anunțat directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. 

Autostrada Unirii va avea o lungime de aproximativ 300 km, fiind împărțită în două segmente: Târgu Mureș – Târgu Neamț (circa 213 km) și Târgu Neamț – Iași – Ungheni (circa 90 km). De asemenea proiectul cuprinde și construirea unui nou pod peste Prut, la Ungheni.

Segmentul dintre Târgu Mureș și Târgu Neamț este împărțit la rândul său în trei secțiuni. Două dintre acestea reprezintă capetele autostrăzii pentru care CNAIR a lansat licitațiile, fiind cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Pas important pentru sectorul montan

Pentru secțiunea de mijloc, Miercurea Nirajului – Leghin, în lungime de 159,2 km, cea care ar trebui să străbată zona montană, CNAIR a făcut luni un pas extrem de important. După mai mulți ani de întârziere, proiectantul a reușit să obțină acordul de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului, un document fără de care autoritățile nu pot demara investiția.

Pasul următor îl reprezintă aprobarea studiului de fezabilitate. Din acesta lipsesc însă mai multe foraje geotehnice, pe care proiectantul se angajase prin contract să le efectueze, dar pentru care nu dispune de fonduri suficiente. Lipsa acestora va avea efecte negative etapele următoare ale proiectului. Este posibil ca unii dintre potențialii ofertanți să nu se încumete la un proiect de asemenea amploare, având în vedere riscurile greu de calculat din cauza documentației lacunare. Aceste riscuri ar trebui, cel puțin teoretic, să se traducă și prin prețuri mai mari oferite de constructorii participanți la licitații.

Cel mai probabil însă, așa cum autoritățile au procedat în cazul Autostrăzii Sibiu – Pitești, forajele geotehnice ar urma să fie pasate în etapa de proiectare.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW