Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Decizie crucială a Guvernului privind achizițiile publice. Problema contestațiilor ar putea deveni istorie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 august 2021

Guvernul a adoptat, miercuri, 25 august, o Ordonanță de Urgență de modificare a legii achizițiilor publice prin care instituțiile publice vor fi obligate să încheie contracte cu firmele declarate câștigătoare, în situația în care prima instanță a emis o decizie favorabilă, fără să mai fie așteptată soluționarea definitivă a contestațiilor. 

Înainte de adoptarea acestei OUG autorităților contractante le era permisă încheierea contractelor după o primă decizie favorabilă din partea instanței, însă nu erau obligate.

„Autoritatea contractanta are obligația sa încheie contractul cu ofertantul declarat câștigător, ulterior pronunțării unei soluții de menținere a rezultatului procedurii de atribuire de către C.N.S.C., chiar daca împotriva respectivei decizii a fast introdusa calea de atac a plângerii și cauza nu a fast soluționată în mod definitiv și, în orice caz, numai după expirarea termenului legal de așteptare prevăzut la art. 59 alin (1)” – Articolul 9, alineatul (4) din Legea 1010/2016.

O altă noutate o reprezintă introducerea posibilității pentru autoritatea contractantă sancționată contravențional să poată dispune măsuri împotriva persoanei responsabile, în cazul în care o instanța constată culpa gravă a respectivei persoane în legătură cu exercitarea, în condițiile legii, a atribuțiilor ce îi revin.

Crește taxa pentru depunerea contestațiilor

În același timp, deși taxa pe care o firmă care vrea să conteste rezultatul unei licitații rămâne de 2% din valoarea contractului, va fi majorat pragul maxim de la 880.000 lei la 2 milioane lei.

Ce se întâmplă dacă decizia este întoarsă în apel

În situația în care firma care contestă are câștig de cauză definitiv, Ordonanța de Urgență prevede că autoritatea contractantă va acorda despăgubiri, în funcție de ce va stabili instanța.

Dacă instanța constată îndeplinirea culpă gravă a unor angajați, aceștia ar putea fi obligați să achite din propriul buzunar despăgubiri ofertanților dezavantajați.

Societatea civilă salută decizia

Într-o declarație acordată Mainnews.ro, directorul Asociației Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea, a explicat că decizia Guvernului poate reduce cu până la un an durata procedurii de achiziție.

„Este o decizie foarte bună. Noi am insistat și înainte să se semneze înainte de deciziile definitive. De obicei deciziile primelor instanțe sunt menținute. Este o opțiune de a scurta timpul de la declararea contractului până la semnarea efectivă a contractului. Timpul poate fi de la 6 luni la un an și merită”, a declarat Ionuț Ciurea pentru Mainnews.ro.

Exemplul celor două licitații pentru Drumul Expres Craiova – Pitești

În urma unui memorandum adoptat de Guvern, CNAIR a semnat pe 16 septembrie 2020 contractele pentru proiectarea și execuția tronsoanelor 3 și 4 din Drumul Expres Craiova -Pitești (DX 12) consorțiul UMB, cu toate că mai erau contestații nesoluționate pe rolul Curții de Apel București. Decizia, una inedită în România, a fost acoperită de legea 101/2016, prin care autoritățile pot încheia contractele după deciziile Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), fără a mai aștepta verdictul definitiv al instanței. Pentru tronsonul 3 Curtea de Apel a respins toate contestațiile iar contractul și-a putut urma cursul. În schimb, magistrații CAB au admis contestațiile formulate de companiile China Railway, Mapa Insaat și Rizzani de Eccher pentru tronsonul 4, astfel încât compania de drumuri a anulat atribuirea și a fost nevoită să reevalueze ofertele. 

Pe 24 februarie, CNAIR a desemnat din nou UMB câștigătoarea licitației, însă și de această dată China Railway a revenit în cursă, după ce instanța le-a dat parțial dreptate. Victoria s-a dovedit a fi una à la Pirus. Pe 30 iulie CNAIR a desemnat pentru a treia oară câștigător consorțiul de firme românești iar chinezii n-au mai contestat pentru că își epuizaseră argumentele prin care ar fi putut trece pe prima poziție.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *