Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Motivele pentru care social-democrații vor să boicoteze votul de învestitură al Guvernului Orban II/ Strategia PSD

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 22 februarie 2020 Etichete: , , ,

Instabilitatea politică din România generează incertitudini și tensiuni în toate domeniile. După ce Partidul Social Democrat a dărâmat Guvernul Orban prin moțiune de cenzură, iar Klaus Iohannis l-a desemnat tot pe Ludovic Orban premier, acum social-democrații vor să boicoteze ședința de învestitură a Guvernului Orban II, care va avea loc pe 24 februarie 2020. Care este, de fapt, strategia PSD?

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a declarat pentru mainnews.ro că social-democrații așteaptă decizia Curții Constituționale privind nominalizarea lui Ludovic Orban ca premier desemnat.

„ Vor să testeze și modul în care PNL-ul poate să mobilizeze membrii ai Parlamentului, pentru că PSD nu are majoritate, el mizează pe mulți alții. Pe ALDE, dar ce a mai rămas din ALDE, pe Pro România, este un moment de tatonare.

Pe de altă parte, PSD-ul nu putea intra în jocul anticipatelor până nu are Congresul, iar Congresul e programat pe 29 februarie. Pentru că are o conducere interimară și asemenea conducere este slabă. Doar întărită de un mandat clar în Congres, conducerea PSD-ului poate să asume strategia anticipatelor”, a declarat sursa citată.

În Partidul Social Democrat există două tendințe globale, susține analistul politic, pentru că există nenumărate grupări. Una care consideră că este normal sa accepte anticipatele pentru a nu avea alegeri în două tururi de scrutin și alta care consideră că anticipatele sunt periculoase și chiar dacă s-a intrat în logica anticipatelor ele trebuiesc împiedicate.

Peste 50% șanse spre organizarea alegerilor anticipate

Întrebat ce șanse sunt pentru organizarea alegerilor anticipate, Cristian Pîrvulescu a răspuns:

„Suntem deja la peste 50%. A început procesul și este pentru prima dată când există o intenție pentru alegerile anticipate, pentru că am mai fost într-o aceeași logică doar în 2009, când guvernul Boc a picat prin moțiune de cenzură, dar era înaintea alegerilor prezidențiale și atunci Traian Băsescu a jucat o altă carte propunând premieri inacceptabili pentru majoritatea care se formase atunci. Acea majoritate îl propunea pe Klaus Iohannis, iar Băsescu nu a recunoscut niciodată acea majoritate”.

Miza organizării alegerilor anticipate

Mulți români se întreabă de ce s-a creat această tensiune pe tema alegerilor anticipate, având în vedere că mai sunt aproximativ opt luni până la alegerile la termen. Acesta este scopul alegerilor anticipate, potrivit analistului politic:

„Sunt o serie de reforme care trebuiesc demarate anul acesta, reforme pe care Iohannis le intenționează și pentru care are nevoie de un Parlament cu care să colaboreze. Pentru ca un președinte să poată să își impună programul, are nevoie de o majoritate prezidențială în Parlament.

Suntem într-o situație inedită și CCR este un actor politic care va juca foarte important. Întrebarea care se pune acum este: La trei luni după o victorie categorică a lui Klaus Iohannis în alegeri, CCR îi va pune o piedică?”.

Cum schimbă deciziile CCR actuala situație politică din România

Sunt două lucruri pe care le poate face Curtea Constituțională, potrivit lui Cristian Pîrvulescu.

„Poate să considere că nominalizarea lui Orban este neconstituțională. Sigur, există și aici soluții dar practic primul pas spre alegeri anticipate se anulează. Noi numărăm cele 60 de zile în care se poate dizolva Parlamentul, de acum două săptămâni când Orban a depus lista noului Guvern. Dacă vom avea o decizia luni a CCR că a fost constituțională nominalizarea atunci intrăm în logica celor 60 de zile și deja lucrurile iau o altă întorsătură. Dacă CCR spune nu, atunci situația este mult mai complicată”, a mai spus Pîrvulescu.

PSD va boicota învestirea Guvernului Orban II

Liderul interimar PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, după ședința Comitetului Executiv care a avut loc miercuri seară că social-democrații au decis să nu se prezinte la votul de învestitură a Guvernului Orban II. Acest lucru va complica situația, fiindcă nu se va face cvorum și ședința va trebui să fie amânată.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *