Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


De ce au fost eliberate din arest doctorițele de la Spitalul Pantelimon / CAB: Nu există probe sau indicii temeinice

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 11 septembrie 2024

Doctorițele de la Spitalul Sfântul Pantelimon acuzate de omor cu premeditare, Maria Miron și Mirela Păiuș, au fost lăsate în libertate în urmă cu trei săptămâni, după ce Curtea de Apel București (CAB) a admis contestația celor două doctorițe de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a unității medicale la măsura plasării lor în arest preventiv. Decizia instanței este definitivă.

Curtea de Apel București (CAB) arată în motivarea deciziei, consultată de Mainnews.ro, că „nu există probe sau indicii temeinice (…) care să contureze suspiciunea rezonabilă că inculpatele au săvârșit infracțiunile reținute în sarcina lor”.

„Sintetizând probatoriul de mai sus, se constată că, în ziua de 04.04.2024, anterior decesului pacientului Militaru Marian, infirmiera Alexandru Georgeta le-ar fi văzut pe inculpatele Miron Maria şi Păiuş Mirela, intrând în rezerva nr. 8 unde se afla pacientul, unde au stat aproximativ 1 minut, neştiind ce au făcut acolo. De asemenea, infirmiera Staicu Lenuţa le-a observat pe inculpatele Păiuș Mirela și «posibil» şi inculpata Miron Maria intrând în salonul nr. 6, unde inculpata Păiuş ar fi umblat la injectomatul unui pacient. La scurt timp, martora Pisică Maria Cristina, care se afla în rezerva nr. 9, a aflat de la Alexandru Georgeta că inculpatele au trecut prin rezerva nr. 8, observând că rata noradrenalinei pe injectomat a fost redusă de la 20 ml/h la 1 ml/h. Văzând acest lucru, Pisică Maria Cristina a ieşit pe hol şi a întrebat cine a modificat rata la ventilator şi la noradrenalină, iar, în acel moment, i-ar fi răspuns inculpata Păiuş Mirela, spunându-i că ea a modificat şi că urmează să vină, însă aceasta nu a mai venit.

În ceea ce o priveşte pe inculpata Miron Maria, doar declaraţia martorei Alexandru Georgeta o plasează în rezerva nr. 8. În rest, nu există nicio altă probă din care ar rezulta săvârşirea infracţiunii de omor calificat, întrucât nimeni nu a observat să fi făcut altceva cu excepţia faptului că a intrat împreună cu celălalt medic în rezerva nr. 8, or, este evident că nu există norme interne în unităţile spitaliceşti care să interzică medicilor ATI să îşi viziteze pacienţii.

Prin urmare, dincolo de cele prezentate şi dezbătute la pct. I, Completul de drepturi şi libertăţi constată că, în ceea ce o priveşte pe inculpata Miron Maria, nu există probe din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că inculpata ar fi săvârşit infracţiunea de omor calificat”, arată CAB.

Judecătorul a apreciat, totodată, că raportul Institutului de Medicină Legală este incomplet.

Curtea de Apel mai subliniază că declarațiile martorilor, în special ale asistenților, au fost „contradictorii” și în unele situații s-au bazat pe „bârfe”. Totodată, despre porecla „doamna cu coasa” atribuită uneia dintre cele două doctorițe, instanța menționează că a apărut pe parcursul anchetei.

-Știre în curs de actualizare-

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW