Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Dăncilă trimite propunerile pentru noii miniștri către Klaus Iohannis

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 26 august 2019 Etichete: , ,

Viorica Dăncilă trimite, luni, propunerile de noi miniștri către președintele Klaus Iohannis. Premierul o vrea pe Dana Gîrbovan la ministerul Justiției, pe Șerban Valcea la ministerul Educației ți pe Mihai Fifor la ministerul de Interne.

Șerban Valeca este președintele PSD Argeș, vicepreședintele Senatului și a fost de două ori ministru al cercetării: prima dată în în guvernul Adrian Năstase şi a doua oară în guvernul Grindeanu. Acesta se află la cel de-al patrulea mandat de parlamentar din partea PSD. Este membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință, unde Ecaterina Andronescu este membru fondator. De asemenea,  a fost Guvernator al României la Agenția Internațională pentru Energie Atomică și președinte european al United World Karate Federațion, conform CV-ului acestuia.

Dana Gîrbovan este judecător al Curţii de Apel Cluj. Dacă va accepta nominalizarea, ar trebui să demisioneze din magistratură. Magistratul s-a remarcat prin susţinerea unor poziţii privind justiţia preluate de guvernarea PSD-ALDE, în principal de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Dana Gîrbovan a susţinut ideea înfiinţării Secţiei pentru Investigarea Magistraţilor, s-a poziţionat pentru desecretizarea protocoalelor SRI-procurori și pentru introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu, a criticat MCV și rapoartele GRECO privind modificările aduse legilor justiției. Judecătoarea a fost lăudată de site-ul de propagandă rusă, Sputnik, pentru poziţiile publice referitoare la justiţia din România, într-un articol intitulat „Judecătoarea Dana Gîrbovan, declarații excepționale și curaj maxim – e atacată murdar”.

Mihai Fifor, secretar general al PSD, este acum unul dintre oamenii de încredere ai Vioricăi Dăncilă. Nu este prima funcție de ministru cu care Mihai Fifor este recompensat de partid. El a mai fost ministru al apărării, al economiei, propus la transporturi, secretar de stat la interne.  Asta chiar dacă nu are nici studii economice, nici de inginerie, dar nici militare. În anul 2015, Victor Ponta, premier la acea vreme, îl propune pentru funcția de ministru al transporturilor. Președintele Klaus Iohannis îl refuză, motivând că nu are experiență.

În vara anului 2017, Mihai Fifor e numit ministru al Economiei în Guvernul Tudose, deşi nu are studii de specialitate în domeniu. Rezistă în această funcție doar câteva luni. Tot în 2017 schimbă economia cu apărarea și devine ministru al Apărării. Rămâne în această funcție până în 2018, când își dă demisia pentru că ar fi fost pe lista puciștilor din PSD.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *