Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Viorica Dăncila: Obiectivul este sa câștigăm alegerile prezidențiale/ Coaliția va merge mai departe/ Nu exlcud ca Pro România să intre la guvernare/ 10 august a semănat cu o lovitură de stat

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 24 iulie 2019 Etichete: , , , ,

Viorica Dăncilă a intrat în campanie electorala după decizia CEX de a o nominaliza candidat la prezidențiale. Premierul spune, într-un interviu la DIGI24 că, deși cele două partide au candidați diferiți, coaliția nu e în pericol.

„Vreau sa subliniez un lucru. Nu se poate vorbi despre primul tur. PSD merge să câștige alegerile prezidentiale.

Eu cred că guvernarea nu este în pericol și că coaliția va merge mai departe.

După alegerile europarlamentare, când rezultatele au fost mult sub așteptări, fiecare vrem să vedem care este scorul nostru. (…)Acesta cred că este principalul motiv pentru care s-a ales să mergem la prezidențiale cu un candidat unic.

Cred că în sondaje stau destul de bine. Sondajul nu trebuie luat însă ca un pilon,. Se poate schimba oricând.

Nu am avut o discuție cu Ponta despre a intra la guvernare. Nu am luat o decizie referitoare la intrarea la guvernare. Categoric cine vine lângă noi este bine primit. Mi-ar place să facem un bloc comun pentru a câștiga alegerile.Nu exclud această variantă.

Când am vorbit de blocaj am vorbit din punct de vedere politic. Am munict foarte mult pentru a implementa actele normative din programul de guvernare. Nu prea am luat legătura cu președinții de organizații, din acest punct de vedere a fost un blocaj.

În spațiul public toți suntem comandați de cineva. Eu voi demonstra pe viitor că nu este așa. Eu am intrat aici fără comandă. Acțiunile viitoare vor demonstra(…).”

Întrebată dacă regretă mișcările făcute în timpul mandatului lui Liviu Dragnea la șefia PSD, Dăncilă a spus:

„Regretele sunt tardive. Nu cred că este momentul să-mi exprim regretele. E momentul să-mi duc partidul către câștig”.

„Cât am fost premier nu am vrut să am ordonanțe pe justiție. Referitor la activarea art. 7, a fost probabil o situație tensionată, dar nu acum nu se pune problema declanșării lui”

„Parlamentarii au în spate voturile cetățenilor. Dacă ceea ce fac ei nu este în concordanță cu ce cer oamenii, atunci vor avea de suferit.

„Percepția oamenilor a fost că orice se întâmpla în justiție era legat de apărarea lui Liviu Dragnea. Nu vreau să dau ordonanțe, nu vreau să mă implic în justiție. Trebuie respectate drepturile și libertățile ccetățenilor. Am văzut destule persoane care au fost condamnate pe nedrept.

Nu este ușor să fii după gratii și să știi că ești nevinovat.

De fiecare dată am spus că trebuie să luptăm împotriva corupției. Noi am dus la extrem acest lucru. Nu trebuie să trăim această percepție externă că România este cea mai coruptă țară. Eu dețin o funcție și nu sunt coruptă.

Nu cred că trebuie să intervină nici MJ, nici premierul, în justiție. Trebuie să lăsăm justiția independentă.”

„Într-un moment dificil pentru CNAS, trebuia să venim cu un specialist, așa că am acceptat propunerea lui Sorina Pintea. Propunerea pentru Vulcănescu ca președinte interimar se face de către ministrul Sănătății

Înteleg că Ciurchea are dosar la DNA, dar nu e inculpat. Când va deveni inculpat voi lua măsurile care se impun. Până atunci nu pot să stabilesc eu dacă e vinovat sau nu”.

În momentul în care se forțează intrarea în Guvernul României, asta înseamnă o încercare de lovitură de stat. Este inacceptabil. Nu am spus că toți din Piață au avut această intenție. Cei care au greșit trebuie să plătească. Aflarea adevprului este importantă.

OUG114, modul în care a fost adoptată, nu a fost corect. Ordonanța are însă și părți bune. Sunt și lucruri care nu au fost tocmai bune. Pentru lucrurile care trebuiesc corectate, Guvernul României este deschis la modificări. Guvernul a dat dovadă de flexibilitate. Intențiile noastre sunt foarte bune.

Nu e o ordonanță care s-a născut greșit pentru că s-a muncit la ea, dar nu a stat în transparență.

Întrebată despre susținerea Laurei Codruței Kovesi, Dăncilă a afirmat:

„Asupra LCK nu planează doar o suspiciune, ci mai multe. Nu o cunosc. Am dat dovadă de solidaritate cu femeile. LCK a plecat de la DNA pentru că a existat un raport pentru eliberarea sa din fucție. Cred ca trebuie să-și rezolve problemele și după să candideze la această funcție.

La LCK vorbim de procuror european în domeniul Justiției. Dacă e numită, iar una din acuzațiile la adresa ei se vor adeveri, ce vom face noi ca țară? Pentru mine este importantă imaginea ca țară. Este important să ne recâștigăm încrederea. Nu știu despre ce anchete e vorba. În momentul în care -îmi doresc să nu aibă nici-o problemă- dacă se vor adeveri, toată lumea va vorbi de România, nu de Kovesi. Factura nu se plătește pe persoană fizică, ci pe țară. Eu nu afirm ca e vinovată, dar a fost un raport și a fost schimbată tocmai din anumite aspecte din activitatea sa. De aceea nu o susțin. Susținerea mea contează mai putin. Dacă restul o susțin, atunci va deveni procuror. În altă ordine de idei, modul în care a gestionat această funcție a fost unul defectuos.

Eu cred că PSD nu are timp de nostalgii. PSD trebuie să devină un partid de acțiune care să recâștige încrederea oamenilor”.

 

 

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *