Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dana Gîrbovan, respinsă de Iohannis după ce a demisionat din magistratură

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 28 august 2019 Etichete: , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a respins propunerea Danei Gîrbovan pentru ministrul Justiției, după ce, aceasta a demisionat din magistratură.

„Resping propunerea pentru ministrul Justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu.”, a declarat Klaus Iohannis.

Dana Gîrbovan și-a depus, luni, demisia

Dana Gîrbovan și-a depus demisia din magistratură, luni. Pentru a fi valabilă, demisia ar fi trebuit să fie semnată de Klaus Iohannis.

Legea, însă, îi permite să revină în sistem, chiar dacă aceasta și-a depus demisia.

Articolul 33^1 din legea privind statutul magistraţilor prevede: „Persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcția de judecător sau procuror și magistrat-asistent, care nu au fost sancționate disciplinar, au avut numai calificativul «foarte bine» la toate evaluările și și-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcțiile vacante de judecător sau procuror, la instanțe sau parchete de același grad cu cele unde au funcționat sau la instanțe ori parchete de grad inferior”.

O eventuală decizie de revenire în magistratură ar fi luată de Secţia pentru Judecători a CSM, compusă în majoritate din magistraţi care susţin viziunea Danei Gîrbovan privind justiţia din România.

Magistratul s-a remarcat prin susţinerea unor poziţii privind justiţia preluate de guvernarea PSD-ALDE, în principal de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Dana Gîrbovan a susţinut ideea înfiinţării Secţiei pentru Investigarea Magistraţilor, s-a poziţionat pentru desecretizarea protocoalelor SRI-procurori și pentru introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu, a criticat MCV și rapoartele GRECO privind modificările aduse legilor justiției.

Recent, judecătoarea a fost lăudată de site-ul de propagandă al Rusiei, într-un articol intitulat „Judecătoarea Dana Gîrbovan, declarații excepționale și curaj maxim – e atacată murdar”. Imediat după apariţia informaţiei, Sputnik a lăudat „curajul PSD și al Vioricăi Dăncilă” de a o propune pe Gîrbovan ministru al Justiției.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *