Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dan Barna, despre Planul de Redresare și Reziliență: În septembrie va fi aprobat iar la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 iulie 2021

În luna septembrie a acestui an Comisia Europeană va aproba Planul Național de Redresare și Reziliență iar la începutul anului viitor ar urma să fie făcute și primele plăți aferente acestui program, a afirmat vicepremierul Dan Barna.

În plus, Barna a ținut să precizeze că o mare parte a detaliilor legate de PNRR au fost clarificate în timpul ultimei vizite la Bruxelles a ministrului proiectelor europene, Cristian Ghinea.

„Lucrurile sunt exact aşa cum e normal să fie. Acum o săptămână, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, colegul meu Cristian Ghinea, a fost la Bruxelles, s-au clarificat marea parte a detaliilor şi pe partea de reformă şi pe partea de investiţii. În septembrie vom avea aprobat programul şi cred că de la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară pe proiectele aflate în desfăşurare”, a afirmat Barna la TVR 1, citat de Agerpres.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis Comisiei Europene pe 31 mai Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care România va putea accesa 29,2 miliarde euro din fonduri europene – 14,2 miliarde granturi și 15 miliarde euro credite.

Până în anul 2026 ar urma să fie modernizată calea ferată pe o lungime de 311 km, pe 110 km se va realiza electrificare, iar pe 2.535 km vor fi efectuate reînnoiri și reparații pentru ridicarea restricțiilor de viteză. Vor fi achiziționate 12 trenuri alimentate pe hidrogen, 20 de trenuri electrice iar 30 de locomotive și 100 de vagoane vor fi modernizate.

Prin acest mecanism ar urma să fie finanțată construirea a 434 km de autostradă: 324 km din Autostrada Moldova (A7), de la Ploiești până la Pașcani, tronsoanele Târgu-Mureș-Miercurea Nirajului și Leghin-Pașcani din „Autostrada Unirii”, Margina-Holdea, în lungime de circa 9 km, sectorul lipsă din A1 Lugoj-Deva și tronsonul de 42 km Nădășelu-Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania, aflat în prezent în execuție.

Planul Național de Redresare și Reziliență poate fi consultat aici

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *