Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Dacian Cioloș: Majoritatea toxică PNL-PSD-UDMR, cu sprijinul lui Iohannis, va avea toată puterea în statul român. USR rămâne cel mai mare partid de opoziție

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 25 noiembrie 2021

Dacian Cioloș a punctat joi, 25 noiembrie, după votul de învestitură al noului Guvern format din PNL-PSD-UDMR, că liberalii și președintele Klaus Iohannis i-au trădat pe românii care i-au votat, aruncându-se în brațele social-democraților. Liderul USR a promis că partidul pe care îl conduce va face o opoziție puternică și că își propune să câștige alegerile electorale din 2024.

Asistăm azi la votul care consfințește formarea unei coaliții monstruoase, PSD-PNL-UDMR și un guvern anti-reformator care va ține România pe loc. E o majoritate toxică PNL-PSD-UDMR formată cu sprijinul președintelui Iohannis, care de astăzi va avea toată puterea în statul român”, a declarat Dacian Cioloș, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Parlament.

Liderul USR a precizat că președintele Klaus Iohannis, alături de PNL și UDMR, nu și-au dorit modernizarea României și și-au trădat electoratul, prin alăturarea cu PSD.

Pentru că felul în care USR a lucrat la guvernare i-a deranjat, iată că astăzi se simt mai bine în brațele PSD. Au găsit un partener perfect pentru adevăratele lor obiective, PSD, partidul cel mai corupt pe care România l-a avut din 90 încoace. PNL a înșelat votul oamenilor care așteptau modernizare și repararea stricăciunilor făcute de social-democrați anul trecut”, a precizat liderul USR.

Fostul prim-ministru l-a dat ca exemplu pe Sorin Grindeanu, cel care a scos românii în stradă după ce Guvernul PSD a dat controversata Ordonanță de Urgență 13.

Președintele Iohannis și PNL îl fac azi vicepremier pe Grindeanu, cel care, cu OUG 13, a scos românii în stradă, inclusiv pe președintele Iohannis. Azi îl aduc din nou la guvernare pe domnul Grindeanu, ca un simbol al refacerii acestei coaliții monstruoase. E o rușine și o gravă deturnare a votului. Cum să ne mirăm că oamenii nu mai au încredere în stat, în instituții, în politicieni, când vedem reciclându-se oameni care fac rău românilor și îi scot din stradă și ajung din nou la putere”, a precizat Cioloș.

Președintele USR a promis că partidul pe care îl conduce „va rămâne cel mai mare partid de opoziție” și că membrii formațiunii vor face tot posibilul să câștige alegerile din anul 2024.

Îi înțelegem pe cei care sunt dezamăgiți astăzi, care din nou par fără speranță. Oamenii văd că România e condusă de un bloc anti-reformator, dar România are un partid precum USR, care are deja experiența opoziției și a guvernării, un partid care s-a maturizat și se maturizează încontinuu și prezintă o alternativă. USR rămâne cel mai mare partid de opoziție, e singurul care îmbrățișează valori europene, democratice, și liberale”, a adăugat Dacian Cioloș.

Principalele declarații ale lui Dacian Cioloș:

– Noi, USR, nu vom abandona obiectivul nostru de modernizare a României, o să ținem activă speranța, vom folosi toate mijloacele pe care ni le lasă opoziția, dar și experiența oamenilor care au fost la guvernare și care știu ce au lăsat acolo și care vor urmări activ ceea ce va face Guvernul.

– Vom munci în continuare pentru aceleași obiective: anticorupție, valori liberale, de modernizare, pentru un stat eficient și nu unul care intră pe mâna oligarhilor de partid, pentru un stat care să creeze locuri de muncă bine plătite. În centrul acțiunii noastre va fi omul, pentru că România va crește cu oameni activi și implicați în societate.

– Avem experiența politică necesară să facem o opoziție competentă, vom monitoriza orice derapaj al actualului Guvern. Îi chemăm alături de noi pe cei care vor să contribuie la construirea în România a unei alternative modernizatoare liberale, alternativă la actuala coaliție anti-reformă.

– Nu vom putea vorbi de bunăstare câtă vreme nu tratăm problema sărăciei, care nu e un subiect monopolizat de un partid, ci o problemă a societății care trebuie rezolvată.

– Prin acest proiect ne pregătim să câștigăm alegerile din 2024, ca să impunem linia de guvernare pe care se înscrie România din 2024, pentru ca aceste lucruri să ajungă pe agende nu tolerate, ci să devină subiecte primordiale într-un program de guvernare. O guvernare liberală, cu un președinte puternic și asumat, o majoritate parlamentară care să se ocupe de o agendă modernizatoare și o adm publică locală care să cheltuie banii în interesul cetățenilor. Asta propunem astăzi forțelor politice și celor din societate care cred că România mai poate să fie modernizată.

Întrebat cum va colabora cu grupul parlamentar al lui Ludovic Orban: „Depinde ce obiective au, își vor defini obiectivele în perioada următoare, v-am spus ce intenționăm să facem, venim de la guvernare, știm ce am lăsat acolo(…)Cu cei cu care vom putea lucra fie în Parlament, fie în afara Parlamentului, încet-încet vom construi această alternativă care să fie vizibilă. Așteptăm să vedem cum se vor defini aceste grupări, vorbiți de domnul Orban, cei care au mers cu dânsul, dar mai sunt și în PNL oameni care au bociferat în această perioadă. În zilele următoare, apele se vor așeza și vom vedea mai clar cine în ce direcție vrea să meargă”

Despre criticile legate de momentul în care USR a ieșit de la guvernare:  „Dacă USR făcea și dregea, PNL își putea vedea de treabă, să arunce la coș reformele, USR putea să stea și să tacă din gură, să mai propună un ministru care să fie aruncat la gunoi(…)USR a intrat în politică să facă politică, nu să fie făcuți de alții. Dacă n-au înțeles cei de la PNL, cred că au înțeles acum cum stau lucrurile. Ei s-au aruncat în brațele PSD, ei nu au negociat cu USR, nu au vrut să negocieze. L-au trimis pe Ciucă fără mandat la noi(…)Au supus un mandat de negociere cu PSD, nu cu USR(…)Totdeauna alții sunt de vină, dar cei ce se vor duce de râpă sunt cei care nu au o viziune(…)Oamenii din PNL sau din afara PNL, care își doresc reformarea României(…)acei oameni vor avea un partener în USR, lucrurile sunt foarte clare vis-a-vis de cum se poate lucra cu USR și cum nu se poate lucra cu USR, lucrurile trebuiau să fie clare și pentru domnul Cîțu”

Întrebat ce fel de opoziție va face USR: „Opoziția poate să fie puternică nu doar prin numărul parlamentarilor, ci prin calitatea actului lor în Parlament. Venim cu oameni care au experiența opoziției, până în 2019, USR era singurul partid care se bătea cu același monstru. Avem în partid și oameni care au fost miniștri, secretari de stat, care au construit acolo lucruri, știu ce au lăsat în Ministere și vom urmări cum PNRR, primul lucru pe care domnul Ciolacu a vrut să îl facă, să îl arunce în aer. Ne vom asigura că acel program e pus în aplicare, așa cum a fost negociat cu CE, că banii aceia ajung și se duc la cei care au fost destinați. Vom veni cu inițiative legislative(..)E o alternativă liberală la această coaliție anti-socială și anti-liberală. Alternativa, în paralel cu ce vom face în Parlament și spațiul public, vom pregăti acest pol liberal, modernizator, care să meargă la alegerile din 2024 sau când vor avea ele loc”

– Cred că inclusiv domnul Ciolacu a spus „hai să ajungem în primăvară și vedem de acolo ce vom face”(…)Nu cred că vor prinde Crăciunul anului 2022 în această formulă.

Despre programul de guvernare: „Nu prea văd un program de guvernare, sunt foarte multe măsuri preluate din programul de guvernare pregătit de noi, împreună cu PNL, ceea ce arată că nu au idei. Cu asta și-au ocupat mult timp, cum să împartă posturile din ministere, să se ducă în companiile de stat(…)promisiuni care nu au acoperire în realitate, un buget umflat artificial de un ministru de Finanțe care nu știe pe ce lume trăiește, vom vedea în perioada următoare ce au de gând să facă(…)Domnul Grindeanu e acolo, e vicepremier, atunci era premier, acum e vicepremier. De ce ne-am pierde vremea să discutăm despre un așa-zis program de guvernare?”

– Președintele a dovedit că și-a dorit această alianță, să mai dea o șansă PSD, să readucă PSD la guvernare, în ciuda faptului că a fost ales pe un discurs anti-PSD. Nu am discutat de președinte, pentru că am crezut că PNL își dorește refacerea coaliției.

Despre desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție: „Credeți într-o desființare a SIIJ de către cei care au creat-o? PNL s-a aruncat cu arme și cu bagaje în brațele PSD și vând acum tot felul de gogoși. Dacă PNL își dorea desființarea SIIJ, putea fi făcută foarte repede, până în septembrie(…)O să frâneze România și avansarea României pe negocieri pentru aderarea României la Spațiul Schengen”

Întrebat dacă ia în calcul o refacere a coaliției cu PNL, dacă alianța dintre liberali și social-democrați eșuează: „Vom vedea ce mai rămâne din actualul PNL în 6 luni de zile și vom vedea cu cine mai avem de discutat”

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com