Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


Dacian Cioloș, avertisment în privința „pensiilor speciale” pentru aleșii locali: Ar intra in vigoare de la 1 ianuarie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 6 decembrie 2021

Dacă Guvernul nu va adopta o Ordonanță în privința prorogării termenului, foștii aleși locali ar urma să înceapă să primească „pensii speciale” începând cu data de 1 ianuarie 2022, impactul bugetar fiind de circa 600 milioane lei, a avertizat luni, 6 decembrie, președintele USR, Dacian Cioloș.

„Ar intra in vigoare de la 1 ianuarie si ar avea un impact bugetar de 600 milioane lei. Astfel nu s-ar putea crește pensiile mai mici. PSD minte de ani de zile cu creșteri de pensii și vine sistematic cu propuneri de creșteri procentuale. avem nevoie de un sistem de creștere a pensiilor predictibil. pensiile trebuie să crească și să fie indexate pe baza unor indicatori”, a afirmat Dacian Cioloș.

PSD, PNL și UDMR, partidele care formează coaliția de guvernare, pregătesc prorogarea intrării în plată a pensiilor speciale pentru aleşii locali. PNL ar vrea o amânare de 6 luni sau un an de zile, dar este nevoie ca și social-democrații să fie de acord, potrivit unor surse Main News.

Prorogat până la 1 ianuarie 2022, actul normativ prin care sunt introduse pensii speciale pentru foștii aleși locali ar putea intra în vigoare dacă Guvernul sau Parlamentul nu intervin în această chestiune.

La nivel declarativ, cu excepția președintelui UDMR, Kelemen Hunor, toți liderii partidelor parlamentare susțin eliminarea „pensiilor speciale”, inclusiv a celor pentru foștii primari, viceprimari, președinți de consilii județene și vicepreședinți, însă legea prin care acestea au fost adoptate, rămâne încă în picioare.

Veniturile suplimentare la pensii pentru aleșii locali au fost adoptate în anul 2019 printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, condus la acea vreme de Viorica Dăncilă. Astfel, aceștia ar fi urmat să primească o indemnizație lunară calculată înmulțind 0,4% din venitul lunar cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni. De pildă, un fost primar de comună cu un singur mandat ar urma să primească lunar aproximativ 1.000 lei, însă un fost președinte de consiliu județean cu cel puțin trei mandate la activ, ar încasa peste 7.000 lei.

Inițial, pensiile speciale ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, însă Guvernul Orban le-a amânat cu un an. La fel a procedat și Guvernul Cîțu, intrarea în vigoare fiind amânată până pe 1 ianuarie 2022. Deci, ar fi al treilea an de amânare pentru intrarea în plată a acestor venituri.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW