Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


Procurorul Curții Penale Internaționale solicită mandat de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 20 mai 2024 Etichete: , , ,

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) cere mandate de arestare împotriva premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și a mai multor lideri Hamas pentru presupuse crime de război.

Procurorul CPI, Karim Khan KC, a emis în această dimineață o declarație în care propune emiterea de mandate de arestare pentru Netanyahu, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, liderul Hamas Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, șeful militar al Hamas, și Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas.

Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și Gallant includ „înfometarea civililor ca metodă de război … dirijarea intenționată a atacurilor împotriva unei populații civile … provocarea intenționată de mari suferințe … persecuția ca o crimă împotriva umanității … exterminarea și/sau uciderea”.

Un grup de judecători de la CPI va analiza acum cererea lui Khan de emitere a mandatelor de arestare.

„Biroul meu susține că aceste crime de război invocate în aceste cereri au fost comise în contextul unui conflict armat internațional între Israel și Palestina și al unui conflict armat neinternațional între Israel și Hamas, care a avut loc în paralel. Susținem că crimele împotriva umanității imputate au făcut parte dintr-un atac sistematic și pe scară largă împotriva populației civile din Israel de către Hamas și alte grupuri armate, în conformitate cu politicile organizaționale. Unele dintre aceste crime, în opinia noastră, continuă și în prezent.”, transmite Karim Khan.

Acuzațiile împotriva lui Sinwar, Haniyeh și al-Masri se referă toate la atacul Hamas din 7 octombrie pe teritoriul israelian și la maltratarea ostaticilor luați în Gaza după atac.

„Biroul meu susține, de asemenea, că există motive rezonabile de a crede că ostaticii luați din Israel au fost ținuți în condiții inumane și că unii au fost supuși violenței sexuale, inclusiv violului, în timp ce erau ținuți în captivitate”, se arată în declarație.

„Am ajuns la această concluzie pe baza fișelor medicale, a dovezilor video și documentare contemporane și a interviurilor cu victimele și supraviețuitorii. De asemenea, Biroul meu continuă să investigheze rapoartele privind violențele sexuale comise la 7 octombrie.”

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW