Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Curtea de Apel București dispune renumărarea voturilor pentru alegerile europarlamentare din mai multe secții de votare

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 28 iunie 2024

Deputații Oana Cambera și Andrei Lupu au câștigat în instanță, la Curtea de Apel București, în numele Partidului REPER, anularea mai multor decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) și renumărarea voturilor pentru alegerile europarlamentare în mai multe județe și secții de vot.

Curtea de Apel București a anulat, vineri, deciziile Biroului Electoral nr. 67D/11.06.2024, nr. 78D/14.06.2024, nr. 93D/18.06.2024, nr. 94D/18.06.2024, nr. 97D/18.06.2024 și nr. 110D/18.06.2024 și a obligat Biroul Electoral Central să soluționeze cererile de renumărare a voturilor, conform cererii formulate de deputații Oana Cambera și Andrei Lupu, cu sprijinul avocatului Dragoș Popa.

„Am recâştigat astăzi în instanţă un pilon al democraţiei: dreptul de a fi respectat votul oamenilor.  În ultimele săptămâni, am primit peste 250 de sesizări din judeţe şi secţii diferite, foarte multe persoane care şi-au făcut public votul, pentru că nu îl găseau pe procesul-verbal al secţiilor unde au votat. Secţia nr. 282 din Tunari, Ilfov, este cazul cel mai cunoscut, de unde a început şi procesul de sesizare, însă BEC ne-a respins toate cererile pe bandă rulantă, deşi existau probe consistente, inclusiv declaraţii ale persoanelor în cauză. Justiţia a făcut azi dreptate pentru toate aceste persoane şi a hotărât să anuleze deciziile abuzive ale BEC. Este o situaţie fără precedent şi vom continua pe mai departe efectuarea tuturor procedurilor legale pentru a ne asigura că va fi pusă în executare această decizie”, a declarat deputata de Ilfov Oana Cambera.

Decizia de renumărare a voturilor ar putea influența direct rezultatul final al alegerilor.

„Astăzi, am reuşit să punem frână încă o dată abuzurilor tuturor celor numiţi să mimeze munca şi democraţia. În acest moment, mai multe secţii din ţară vor trebui să renumere voturile oamenilor şi să-l respecte. Vor fi multe lucruri de explicat dacă de la zero ajungi la câteva zeci de voturi sau sute de voturi şi va trebui să ne lămurim dacă acestea pot fi încadrate la erori umane sau rea-credinţă. Cu sprijinul domnului avocat Dragoş Popa, putem spune că astăzi am făcut un pas în respectarea opţiunii oamenilor”, a declarat deputatul Andrei Lupu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii