Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Curățenia în vehiculele STB, efectuată de firme private / Conducerea companiei vrea să încheie contracte pe patru ani

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 iulie 2022

De zece zile angajații a trei firme private se ocupă de curățenia în tramvaiele, autobuzele și troleibuzele care aparțin Societății de Transport București, ca parte a unui proiect pilot pe șase luni. Extrem de mulțumită de rezultatele înregistrate până acum, conducerea companiei și-a anunțat vineri, 8 iulie, intenția de a încheia contracte de prestare a acestor servicii pentru o perioadă de patru ani. 

Confruntată cu criticile călătorilor dar și sancțiuni aplicate de Protecția Consumatorilor, conducerea Societății de Transport București a decis externalizarea serviciilor de curățenie în transportul public. Întâi prin contracte încheiate pe șase luni, iar apoi prin înțelegeri pe patru ani, pentru care obligatoriu trebuie organizată licitație.

„Ca urmare a unui program complex de curățenie ce implică igienizarea și spălarea tuturor vehiculelor la retragerea din traseu și o igienizare totală o dată la zece zile, mijloacele de transport sunt deja mult mai curate. Rezultatele sunt vizibile în special în zona scaunelor și a pereților vehiculelor, unde până în urmă cu 10 zile igienizarea realizată de către personalul propriu nu dădea rezultatele solicitate de călători. (…) Ținând cont de faptul că aceasta este o perioadă de probă, conducerea Societății de Transport București STB SA urmând să ia decizia externalizării serviciului pentru o perioadă de patru ani”, au transmis vineri reprezentanții STB.

Trei firme controversare au obținut, fără licitație, contracte cu STB

Primul, în valoare de 0,82 milioane lei fără TVA, a fost obținut de BMF Total Serv. Înființată în anul 2013, firma aparține lui Constantin Tomescu, consilier local PSD în cadrul Consiliului Local Sector 6 și fost viceprimar al Primăriei Sectorului 6 în perioada în care instituția era condusă de Gabriel Mutu. Anul trecut BMF Total Serv a avut o cifră de afaceri de 86 milioane de lei, respectiv un profit net de 7,1 milioane lei, având în medie doar 18 angajați.

Cel de-al doilea a fost încheiat cu celebra Romprest pentru 4,54 milioane lei fără TVA. Firma, care are în atribuții serviciul de salubritate în Sectorul 1, a ajuns în atenția opiniei publice, după ce a refuzat ridicarea deșeurilor sub pretextul unor datorii acumulate de Primărie. Mai mult, în perioada în care se punea problema rezilierii contractului, încheiat în 2008 de administrația Chiliman,  primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, i-a acuzat pe reprezentanții acestei societății de șantaj. Potrivit HotNews, Romprest este deținută, prin intermediul unor societăți paravan, de Andrei Drăcea și de Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS.

Al treilea contract a fost atribuit către o asociere condusă de Libro Events, cu 435 de angajați anul trecut și o cifră de afaceri de 34 milioane lei. Firma este patronată de Mihaela Neagu. Potrivit tolo.ro, Neagu a lucrat ca director în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, fiind numită cu susținerea PDL de Monica Iacob Ridzi.

Societatea este „abonată” la contracte pe banii statului. Doar anul acesta a obținut mai multe înțelegeri cu instituții publice, în valoare totală de peste 3,5 milioane lei. Conform G4Media, în anul 2018, Libro Events s-a ocupat de organizarea unui spectacol în Sectorul 5, prețul plătit de primăria lui Daniel Florea fiind de 700.000 lei.

Mihaela Neagu este beneficiară a firmei Best Achiziții, cea care în perioada pandemiei de coronavirus a vândut materiale sanitare la suprapreț către mai multe instituții ale statului. Aceeași societate se află în asociere cu firma turcească Otokar în contractul pentru 400 de autobuze încheiat de administrația Firea pentru București.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW