Monday, July 8, 2024
Jurnalism corect


Cum vrea statul să modifice legea pentru cei care înființează azile /Psiholog: Dreptul la viață trebuie să fie garantat

By Dragomir Georgiana , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 29 septembrie 2023 Etichete: , , , , , ,

Ministerul Muncii și Ministerul Familiei au pus în transparență un proiect de lege care schimbă modul de funcționare a societăților care adminsitrează centre pentru îngrijirea vârstnicilor sau a copiilor. Potrivit propunerilor lansate de cele două ministere, societățile comerciale care vor să ofere asistență socială se vor transforma în întreprinderi sociale.

Astfel, conform legislației în vigoare, întreprinderile sociale au obligația să reinvestească 90% din profitul obținut în dezvoltarea serviciilor sociale pe care le oferă. Propunerile legislative vin în urma abuzurilor de la căminele pentru bătrâni din Ilfov, administrate de frații Godei și a tuturor neregulilor descoperite, ulterior, de autorități. la nivel național.

Astfel, Ministerul Familiei și cel al Muncii vor ca furnizorii sociali să se transforme din societăți cu scop comercial în întreprinderi sociale.

Furnizorii sociali pot fi:

a) persoane juridice de drept public, care au atribuţii stabilite prin lege privind acordarea serviciilor sociale;

b) persoane fizice sau juridice de drept privat, cu sau fără scop lucrativ, care au prevăzute în actul de înfiinţare/statut acordarea de servicii sociale așa cum sunt clasificate în Nomenclatorul serviciilor sociale;

(2) Furnizorii de servicii sociale prevăzuți la alin.(1) pot fi:

a) serviciile publice de asistență socială cu personalitate juridică;

b) unitatea administrativ-teritorială, prin primărie, pentru serviciile publice de asistență socială organizate ca un compartiment funcțional în aparatul de specialitate al primarului;

c) asociațiile de dezvoltare intercomunitară înființate de mai multe unități administrativ teritoriale în vederea furnizării în comun a serviciilor publice de asistență socială și/sau a serviciilor sociale;

d) structuri specializate ale administrației publice centrale;

e) asociațiile, fundațiile și federațiile;

f) cultele recunoscute în România;

g) formele de exercitare independentă, în condiții de liberă practică, ale profesiei de asistent social, prevăzute la art.9 din Legea nr.466/2004 privind Statutul asistentului social, cu modificările și completările ulterioare;

h) persoanele fizice autorizate în condiţiile legii;

i) întreprinderile sociale atestate în baza prevederilor art.8 alin.(1) din Legea nr.219/2015 privind economia socială, cu modificările și completările ulterioare. 

(3) Toți furnizorii de servicii sociale, atât publici cât și privați, sunt obligați să respecte prevederile legislative, aplicabile serviciilor sociale furnizate, se arată înproiectul de lege afișat pe site-ul Ministerului Familiei.

Din expunerea de motive a proiectului de lege, reiese că reprezentanții ministerelor mai sus menționate nu vor să mai  fie „păcălite” cu privire la acreditarea furnizorilor de servicii sociale, astfel că din schemă sunt eliminate societățile cu scop pur comercial.

„Revizuirea criteriilor de acreditare a persoanelor juridice care doresc să obțină calitatea de furnizori de servicii sociale, vizând în principal interzicerea prestării serviciilor sociale de către operatorii economici cu scop lucrativ, cu excepția celor care sunt întreprindere socială”, se arată în preambulul proiectului de lege pus în transparență.

Propunerea legislativă  va fi dezbătută public, urmând ca aceasta să fie supusă aprobării de către Guvern.

Ce spun psihologii despre obligația statului de a proteja copiii și bătrânii: Statul are obligația să garanteze dreptul la viață

Chinurile la care au fost supuși zeci de bătrâni din țară, instituționalizați au oripilat o țară întreagă. Poliția a deschis mai multe anchete, însă, psihologii consultați de Main News, spun că legea trebuie să fie clară, să garanteze nevoile de bază și dreptul de a fi activ, chiar și după pensionare.

„Dacă se va merge pe adaptarea unei Legi a vârstnicilor, statul are obligația să asigure: adăpost, hrană, dar și  dreptul de a se forma(n.r. profesional) continuu. După modelul japonez, nu e nevoie ca persoanele trecute de 65 de ani să fie  în  continuă  vacanță cerebrală, mai ales dacă au fost active toată viața lor”, a precizat psihologul Radu Leca, pentru Main News.

Alina Oprea, psiholog și voluntar „Salvați Copiii”, spune că statul are obligația de a garanta că „dreptul la viață este garantat, așa cum scrie în Constituție, indiferent că este vorba despre copii, adulți sau vârstnici.

„Așteptăm să fim și noi chemați la consultări(n.r. psihologii)pentru că lucrăm cu copiii și vârstnicii, le cunoaștem nevoile și putem să oferim sugestii. Vârstnicii au nevoie să se simtă protejați, dar și utili în același timp, nu au nevoie să fie umiliți”, a subliniat psihologul Alina Oprea, pentru Main News.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW