Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum vor vota românii din afara granițelor. Precizările Ministerului de Externe

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 mai 2024 Etichete: , , ,

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a făcut public un Ghid destinat cetățenilor care doresc să-și exercite dreptul de vot la secțiile de votare din afara țării în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European. Acest material cuprinde informații esențiale referitoare la categoriile de persoane eligibile pentru vot la aceste secții, documentele de identitate acceptate pentru exercitarea votului, procedurile și orarul de votare.

MAE a anunțat că Ghidul alegătorului român la secțiile de votare organizate în străinătate în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European este disponibil pe pagina web a ministerului.

”Materialul informativ răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea şi desfăşurarea scrutinului din 9 iunie 2024: cine are drept de vot, actele de identitate în baza cărora se poate vota, programul de votare, procedura de votare la secţie şi modul de funcţionare a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal”, adaugă MAE.

Prin intermediul Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale României în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează un număr de 915 secții de votare în afara granițelor țării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 9 iunie 2024, cifră care depășește de două ori numărul de secții organizate la alegerile europarlamentare din 2019.

Lista completă a secțiilor de votare din străinătate și adresele acestora poate fi consultată pe pagina web a MAE, într-o secțiune special dedicată alegerilor.

Conform informațiilor oficiale furnizate de MAE, la scrutinul pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, cetățenii români cu drept de vot care se află temporar, domiciliază sau au reședința în afara țării pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate, prezentând un document de identitate românesc valabil în ziua votului. Aceste documente pot fi: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar și, pentru elevii din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Procesul de votare la scrutinul din 9 iunie 2024 începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 22:00. Alegătorii prezenți la sediul secției de votare la ora 22:00, precum și cei care sunt în așteptare în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, au dreptul să-și exprime votul până la ora locală 23:59.

foto: Inquam_Octav Ganea

Comentarii