Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cum va evalua epidemia de coronavirus în România: La 1 iulie virusul va fi învins. Vom avea 2.657 decese

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 3 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Bogdan Micu, cel care face parte din echipa care coordonează achizițiile internaționale de echipamente sanitare pe care România le face prin UNIFARM, a publicat pe contul său personal de socializare o stimulare a evoluției virusului Covid-19 în țară. Micu susține că epidemia va fi învinsă la 1 iulie, iar numărul deceselor persoanelor infectate va fi de 2.657.

”Zilele astea am făcut câteva analize asupra nivelului de infecții care va afecta România. Eu am nevoie de această predicție ca să pot evalua ce nevoie de echipamente va fi în țară. Să știu ce trebuie cumpărat. Că nu poți cumpără de pe o zi pe altă milioane de echipamente.

Lead time best case (fereastra de oportunitate – n. red.) este 3 săptămâni. Trebuie strategie și viziune. Altfel ești mort în fașă pe piața internațională de echipamente.

În cazul de față este o versiune a simulării în care am ales un caz ușor mai optimist decât Italia și Spania.

Motivul principal pentru care am ales asta este că România, spre deosebire de alte țări, a luat măsuri de distanțare socială mult mai devreme. Un lucru care se poate modela.

Între variabilele mele, majoritatea sunt valori destul de universal valabile, și testate deja în China și alte țări, și deci aproape de realitatea de la noi”, scrie Bogdan Micu pe Facebook.

Datele rezultate pe scenariul probabil:

A. Începând cu aprox. 8 aprilie, vom trece de 5.000 de confirmați. În modelul meu, confirmații și spitalizații sunt puși împreună. Dar o parte sunt în carantină de fapt.

B. Undeva pe 25 aprilie – 30 aprilie (+-5 zile) vom trece de 1.000 de decese.

C. Peak-ul (cazuri în spital și carantină cu simptome grave) va începe cam pe 7-9 aprilie și va dura până în 15 mai. După 15 mai vom scădea sub 5.000 de oameni în spitale și carantină.

D. Ziua cu cei mai mult oameni în spitale va fi aproximativ între 17-25 aprilie. Cu aproximativ 8.535 oameni în spitale și carantină dar cu simptome grave.

E. În perioada de peak (vârf- n.red.) vom avea cam 35-40 de decese pe zi.

F. La 1 iulie, mă aștept să fi declarat deja epidemia învinsă. Cu câteva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul.

G. La 1 iulie când vom fi învins, vom avea 2.657 decese.

Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *