Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum încercă Guvernul să gestioneze evenimentele anunţate pentru 10 august. Temerile premierului

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 9 august 2019 Etichete: , , , , , , , ,

Reprezentanţii Guvernului au luat, în ultima perioadă, mai multe decizii menite să reducă furia protestatarilor care şi-au anunţat prezenţa la mitingul organizat pentru a marca un an de la evenimentele violente din Piaţa Victoriei. Situația tensionată din ultima vreme, generată de tragedia de la Caracal, este un alt factor care contribuie la temerea Guvernului. 

Surse politice din PSD au declarat că există o temere la nivelul partidului de a nu pierde guvernarea din cauza evenimentelor tragice care au avut loc la Caracal și a impactului social mare pe care acestea le-au avut. Temerea este accentuată în contextul în care totul s-a întâmplat înainte de mitingul de pe 10 august, un alt moment care a stârnit revolta și emoția opiniei publice.

Dăncilă resimte presiunea înainte de 10 august

Într-o ședință a Comitetului Executiv al PSD, de la sfârșitul lunii iulie, în care s-a discutat despre rectificarea bugetară și despre crimele din Caracal, Dăncilă ar fi cerut ca „partidul să iasă mai mult la bătaie”, întrucât există o presiune mare înainte de 10 august.

„Dăncilă a fost nemulțumită de reacția partidului și ne-a spus că nu am ieșit să apărăm Guvernul, că nu ne-am manifestat ca o armată unită. În acel moment, Arsene i-a spus că a înțeles că nu trebuie să politizăm subiectul, iar Dăncilă i-a replicat că nu trebuie să fim toți atât de ascultători. Premierul a cerut partidului să iasă mai mult la bătaie, deoarece presiunea se va accenta și urmează 10 august”, au declarat surse din PSD, pentru Europa Liberă.

Șefii Jandarmeriei schimbați, dar rămași în funcții de conducere

Chiar înainte cu câteva zile de mitingul de pe 10 august mai multe persoane aflate în funcții de conducere în cadrul Jandarmeriei şi MAI la protestul de anul trecut au fost schimbate din funcții.

Recent, ministrul Fifor a anunţat că Cătălin Sindile, a fost înlocuit din funcția de inspector şef al Jandarmeriei Române. Cu toate acestea, el rămâne numărul 2 în instituţie, fiind prim-adjunct al inspectorului general şi șef al Statului Major al Jandarmeriei Române, funcție pe care a mai avut-o și anul trecut, chiar în timpul protestelor violente din Piața Victoriei. Sindile a fost revocat cu doar câteva zile înainte să îi expire împuternicirea.

Sebastian Cucoș are și el o funcție nouă, de șef al Jandarmeriei Capitalei, în condițiile în care anul trecut, pe 10 august, era șef al Jandarmeriei Române.

Cătălin Ionuţ Sindile a fost împuternicit în funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pe 15 august 2018. La acea vreme, la conducerea Jandarmeriei se afla Sebastian Cucoş, el coordonând activitatea jandarmilor din Piața Victoriei, de anul trecut. El a deținut această funcție timp de un an.

Cucoș și Sindile par că se bucură de sprijinul Ministerului Afacerilor Interne întrucât, desi cercetaţi penal, și au reușit să rămână în funcții de conducere.

Printre cei care au mai fost schimbați din funcții se numără și secretarul de stat în MAI, Gheorghe Nucu, care a fost demis printr-o decizie a premierului publicată în Monitorul Oficial. În locul lui a fost numit Dumitru Daniel Chirilă.

De asemenea, Bogdan-Mihai Ivănescu, a fost înlocuit de Pandelea Pelmuș în funcția de secretar general al ministerului de Interne.

Fifor, apel către protestatari: Să protesteze paşnic

Ministrul de Interne interimar, Mihai Fifor, a făcut apel în repetate rânduri către oamenii care vor manifesta în Piaţa Victoriei, cerându-le ca evenimentele să fie paşnice.

„În ceea ce priveşte ziua de 10 august, vreau să vă spun de pe acum că  nu fac decât un singur lucru, un apel către cei care doresc să protesteze. Să protesteze paşnic şi să nu uite în niciun moment că suntem un stat european în care cetăţeanul are dreptul să se exprime în mod liber.

Nu vom încerca să împiedicăm acest lucru, pentru că este firesc, dacă vor să protesteze, să o facă. Le solicit participanţilor să protesteze paşnic şi respectând legea şi tot ce înseamnă un astfel de protest. Nu ne dorim sub niciun fel de formă să mai vedem ce am văzut anul trecut de 10 august”, spune Mihai Fifor.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/cum-incerca-guvernul-sa-gestioneze-evenimentele-anuntate-pentru-10-august-temerile-premierului/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 28771 additional Information on that Topic: mainnews.ro/cum-incerca-guvernul-sa-gestioneze-evenimentele-anuntate-pentru-10-august-temerile-premierului/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *