Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Cum arată Rusia după sancțiunile severe și ce urmează în țara lui Putin | Războiul regimului de la Kremlin ar putea băga rușii în faliment

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 1 martie 2022 Etichete: , , ,

Alimentele s-au scumpit și, în unele cazuri, prețurile sunt chiar duble. Rubla s-a prăbușit iar oamenii încep să resimtă efectele severe ale sancțiunilor impuse Rusiei de Occident, ca răspuns la invadarea Ucrainei. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru Main News, ce se întâmplă în Rusia și când ar putea intra țara în faliment.

Dacă acum trei zile un litru de lapte costa undeva la 70 de ruble, astăzi este 130-140 de ruble. Prețurile au crescut, accesul la banii lor din conturi este extrem de dificil în condițiile în care MasterCard și Visa au blocat, practic, cardurile rușilor de rând. (…) Afectează foarte, foarte mult cetățenii de rând care ajung în magazine și văd că stocurile se reduc la alimente, la tot ce importă Rusia din Occident”, explică analistul.

„Rușii, mai săraci ca românii”

Negrescu spune că rușii întâmpină dificultăți tot mai mari la plata creditelor.

Creditele sunt din ce în ce mai greu de plătit, în condițiile în care dobânda cheie a Băncii Centrale a crescut de la 9,5% la 20%. Au explodat ratele la credite. E o țară extrem de săracă, o țară care are un produs intern brut sub cel al României. Rușii sunt mai săraci decât românii din puncte de vedere. Oamenii ce văd în momentul de față? Că statul rus, regimul lui Putin cheltuie miliarde de euro și dolari pentru a susține un război din care ei nu au nimic de câștigat. Rușii se vor adânci în sărăcie, vor conștientiza din ce în ce mai pregnant aceste sancțiuni economice care vor spulbera lanțurile economice. Asta înseamnă închideri de firme, înseamnă milioane de oameni în șomaj”, arată el.

Rusia, în risc de faliment?

Potrivit lui Adrian Negrescu, Rusia ar putea intra în faliment în următoarele două sau trei luni, sub efectul acestor sancțiuni.

În acest moment nu există acest risc (ca Rusia să intre în faliment, n.r.), pentru că Rusia nu este o țară care depinde foarte mult din punct de vedere financiar de aceste sancțiuni. Poate să mai reziste două sau trei luni, să mai vândă din cantitatea de aur. (…) Din punct de vedere financiar ei nu mai au acces la piețele dezvoltate. Pot folosi criptomonede, pot folosi sisteme alternative dar nu îi vor ajuta. Iar în două, trei luni dacă mergem în ritmul acesta de sancțiuni, cu siguranță economia Rusiei va intra în faliment”, spune analistul.

Rămâne și Putin fără bani?

Negrescu e de părere că, deși inclusiv președintele Putin este afectat de sancțiuni, el nu se mai gândește acum la acest lucru.

Putin nu se mai gândește la bani în momentul de față. (…) Putin este considerat unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, având, potrivit unor estimări, între 60 și 120 de miliarde de dolari în toată lumea. Are proprietăți, afaceri, prin interpuși tot felul de business-uri la nivel internațional. Până și el și familia lui resimt toate aceste sancțiuni – înghețarea conturilor (…) Dar cred că nu îl mai interesează acest lucru. (…) El trăiește în niște idealuri, într-o lume aparte a lui, în care aceste sancțiuni, probabil, nici nu mai contează”, concluzionează Negrescu.

Foto: UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW