Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


INTERVIU Cum ar putea evolua conflictul dintre Israel și Iran. Ioana Constantin-Bercean, expertă în Orientul Mijlociu: „Este greu de crezut că Israelul nu va răspunde deloc militar”

By Florea Eva , in Interviuri Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 17 aprilie 2024

Într-o perioadă marcată de schimbări politice semnificative și dezbateri globale, recentele evenimente din regiunea Orientului Mijlociu au stârnit îngrijorare și speculații cu privire la evoluția conflictului dintre Israel și Iran. Într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro, Ioana Constantin-Bercean, expertă pe zona Orientului Mijlociu, a explicat că un Israel va răspunde cu siguranță atacului efectuat de Iran, însă rămâne de văzut cu ce intensitate. 

Iranul a lansat sâmbătă noaptea circa 300 de drone şi rachete asupra Israelului, ca represalii după atacul aerian din 1 aprilie asupra consulatului iranian la Damasc. Israelienii încă așteaptă să vadă cum va răspunde Cabinetului de război condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu la primul atac direct al Iranului.

În urma acestui atac asupra bazei aeriene Nevatim din Israel, întrebările cu privire la posibilele răspunsuri ale Israelului și consecințele acestora au devenit din ce în ce mai presante. În acest context, analiza detaliată a posibilelor scenarii și a implicațiilor geopolitice este esențială pentru înțelegerea evoluției viitoare a acestui conflict de amploare regională.

Redăm interviul acordat de Ioana Constantin-Bercean:

Main News: Și-a atins Iranul obiectivele strategice în urma acestui atac?

Ioana Constantin-Bercean: „Trebuie să înțelegem că scopul atacului iranian este evaluat în termeni diferiți de conducerea de la Teheran. Acolo s-a considerat un succes, chiar dacă pagubele produse la nivel de infrastructură critică – la baza militară din Deșertul Negev – au fost limitate. „Spectacolul de lumini și artificii” de pe cerul israelian, faptul că Iranul și-a asumat, într-un final, un atac direct, numărul mare de drone, de rachete balistice și de croazieră – au fost suficiente motive pentru a se instrumentaliza imagologic drept o demonstrație de forță și de spălare a onoarei iraniene după cele șapte atacuri de după 7 octombrie 2023 asupra strategilor iranieni din Siria.”

Main News: Sunteți de părere că acest conflict va evolua și că Israelul va răspunde? Care este cel mai probabil scenariu de evoluție în acest moment?

Ioana Constantin-Bercean: „Israelul va răspunde, cu siguranță, rămâne să aflăm când, cu ce intensitate, ce obiective strategice vor fi vizate – pe teritoriul iranian sau al unui stat terț, apropiat de Iran -, dacă vor fi evitate pierderile de vieți omenești, etc. În funcție de intensitatea răspunsului israelian și de felul în care îl vor evalua iranienii – proporțional sau nu -, vom discuta despre evoluțiile pe termen scurt.”,  a declarat Ioana Constantin-Bercean pentru Main News.

Foto: Ioana Constantin Bercean

Main News: Ar putea face față Israelul unui război extins declanșat de Iran?

Ioana Constantin-Bercean: „Cu ajutor american, da. Este dificil de evaluat care ar fi capacitatea de rezistență a Israelului într-un război convențional cu Iranul. Chiar dacă deține capabilități militare superioare din punct de vedere tehnologic, Iranul are o geografie favorabilă, un număr considerabil de rachete balistice, o armată de peste 500.000 de militari activi și peste 200.000 în rezervă. În plus, gruparea Hezbollah este în sine o forță militară considerabilă și, așa cum știm, este fidelă Iranului, fiind, de fapt, creația generalului Qasem Soleimani, încă din anii 1980.”

Main News: În cazul în care Israelul nu răspunde atacului, asta ar însemna o amânare a conflictului sau Iranul poate fi oprit din acțiunile sale doar prin diplomație?

Ioana Constantin-Bercean: „Este greu de crezut că Israelul nu va răspunde deloc militar. Desigur, în funcție de intensitatea răspunsului vom putea înțelege mai multe despre viitoarele evoluții. Dar conflictul, fie el rece, fie fierbinte, nu se va ameliora pe termen mediu. Diplomația este un instrument folosit în relația cu Iranul, fie direct, de state precum Turcia, China, Arabia Saudită sau Qatar, fie indirect, backchannel sau Track II diplomacy, prin intermediul unor state care de-a lungul timpului au mai intermediat relația SUA/Occident-Iran, precum Elveția, Oman sau Cehia.”

 

 

Foto: Facebook / The Prime Minister of Israel

Comentarii