Thursday, December 5, 2024
Jurnalism corect


CSM reclamă neplata drepturilor salariale ale judecătorilor și procurorilor

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis vineri un comunicat în care menționează că a monitorizat în mod constant evoluțiile din ultimele zile referitoare la incapacitatea de a plăti drepturile salariale ale judecătorilor și susține ferm poziția exprimată de magistrați. Aceștia consideră că situația actuală este de o gravitate deosebită și afectează în mod fundamental independența sistemului judiciar și statutul magistraților, având consecințe directe asupra actului de justiție.

„Consiliul reamintește că independența justiției este o noțiune complexă care are în conținutul său componenta independenței materiale a corpului magistraților, jurisprudența instanței constituționale și a instanțelor europene fiind constantă în acest sens. Independența procurorilor poate fi percepută ca iluzorie în lipsa acordării efective a remunerației cuvenită funcției exercitate în societate de către procurori, ca și garanție a independenței derivată din statutul constituțional al magistratului.

Consiliul Superior al Magistraturii atrage public atenția asupra impactului major pe care l-ar putea avea perpetuarea situației de neplată a drepturilor salariale cuvenite procurorilor, recunoscute fie prin hotărâri judecătorești definitive, fie prin acte administrative emise de către ordonatorul principal de credite.

Acest impact trebuie evaluat în legătură directă cu existența la acest moment a unei lipse acute de procurori la parchetele din întreaga țară, consecință directă a incertitudinii statutului magistratului și a tensiunilor create în interiorul corpului profesional din această perspectivă, situație care a existat cel puțin în cursul acestui an.

Totodată, este deosebit de important de precizat că, în conformitate cu atribuțiile conferite de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat conform bugetul parchetelor pentru anul 2024, astfel cum acesta a fost înaintat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, al cărui buget cuprinde și bugetul parchetelor de pe lângă celelalte instanțe judecătorești, iar acesta include toate drepturile salariale restante ale procurorilor, avizul Consiliului fiind obligatoriu.

Reamintim deschiderea Consiliului Superior al Magistraturii spre o cooperare interinstituțională loială, aceasta fiind esențială pentru asigurarea unui înalt nivel de independență și transparență a sistemului judiciar, accentuând în mod ferm că aceasta presupune efortul comun al tuturor puterilor statului.”, se arată în comunicatul de presă.

Alina Corbu a oferit clarificări judecătorilor cu privire la plafonarea salariilor. Președinta ÎCCJ este criticată pentru faptul că asigură plata tuturor drepturilor salariale ale celor de la Înalta Curte. Controversele au apărut din cauza faptului că ICCJ administrează acum bugetele tuturor instanțelor și s-a confruntat cu insuficiență de fonduri pentru salarii, potrivit evz.ro.

Magistrații de la instanțele inferioare se plâng că, începând din primăvară, nu mai beneficiază de toate drepturile legale. Există suspiciuni că Alina Corbu nu aplică măsurile de austeritate în cazul colegilor săi.

„După cum cunoaşteţi, bugetul instanţelor judecătoreşti pentru anul 2023 a fost construit pe baza proiecţiei bugetarea realizate de către Ministerul Justiţiei şi de Curţile de Apel. Dificultăţile privind plata integrală a drepturilor salariale pentru judecători şi personalul auxiliar a apărut în luna aprilie. Ca urmare a ordinelor preşedintelui ÎCCJ prin care s-a acordat VRS neplafonat. Urmare de decizii emise în acelaşi sens de către ordonatorii secundari de credite în privinţa grefierilor”, a spus preşedinţa Înaltei Curţi.

Alina Corbu a subliniat că instituția pe care o conduce a insistat în mod constant, la fiecare etapă lunară de deschidere a creditelor bugetare destinate plății salariilor, pentru a obține de la Ministerul Finanțelor sumele necesare pentru acoperirea integrală a acestor drepturi.

„Ministerul Finanţelora stabilit de fiecare dată o limită de 230.000 de lei pe lună. Cu această alocaţie bugetară, conformă cu sumele previzionate pentru bugetul aflat în execuţie. Dar evident inferioară celei necesare pentru plata integrală a drepturilor salariale în noul cuantum. Nerespectarea acestei limite de către ordonatorul principal de credite ar fi atras imposibilitatea plăţii drepturilor salariale pentru luna respectivă pentru judecătorii şi personalul auxiliar de specialitate. Rezultat inadmisibil în afara ipotezei în care ar exista un consens în cadrul sistemului spre o astfel de cale”, a explicat Alina Corbu.

Alina Corbu, președinta ÎCCJ, este acuzată de judecători că asigură plata integrală a drepturilor pentru cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în timp ce la instanțele inferioare salariile sunt reduse. Controversa apare în contextul gestionării bugetelor tuturor instanțelor de către ICCJ, care se confruntă cu o insuficiență de fonduri pentru salarii.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW