Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


CSM nu este de acord cu înființarea „DNA a pădurilor”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 9 aprilie 2020 Etichete: , ,

Consiliului Superior al Magistraturii nu este de acord cu proiectul de lege al USR privind înființarea „DNA a pădurilor”. Conform propunerii legislative, instituția ar trebui să facă parte din Parchetului de pe lângă Înalta Curte și ar urma să aibă rolul unui parchet care să se ocupe de urmărirea penală în cazul infracţiunilor de mediu.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ(10 voturi pentru „avizare negativă”; 8 voturi pentru „avizare favorabilă cu observaţii”) propunerea legislativă pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu.

USR a depus, pe 9 martie, în Camera Deputaților proiectul de lege privind înființarea „DNA a pădurilor”. Instituția ar urma să facă parte din Parchetului de pe lângă Înalta Curte și ar urma să aibă rolul unui parchet care să se ocupe de urmărirea penală în cazul infracţiunilor de mediu.

Proiectul  urmează să fie dezbătut în regim de urgenţă.

Instituția se numește Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu și ar urma să fie condusă de un procuror-şef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În DIIM ar urma să lucreze ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor pentru o perioadă de 6 ani de către ministrul de Interne și specialişti din domeniul informatic, domeniul silvic, al calităţii apei, al calităţii aerului, al calităţii solului, al gestiunii deşeurilor, al emisiilor industriale, precum şi în alte domenii care ţin de protecţia mediului.

Conform proiectului de lege depus de USR, rolul DIIM este: de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiuni de mediu, de supraveghere şi control al actelor de cercetare penală, efectuate ofiţerii şi agenţii de poliţie, de sesizare a instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac privind infracţiunile date în competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu şi de participare la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată.

sursa foto: Wikipedia

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *