Thursday, March 28, 2024
Jurnalism corect


CSM, despre supraimpozitarea pensiilor speciale: Legea a fost adoptată printr-un procedeu legislativ disimulat / Susținem demersul ICCJ de a ataca la CCR proiectul

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie , at 19 iunie 2020 Etichete: , ,

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis către CCR un punct de vedere referitor la proiectul adoptat de Parlament care prevede supraimpozitarea pensiei de serviciu a judecătorilor și procurorilor în care își exprimă ferm dezacordul și îngrijorarea față de acest act normativ. 

În comunicatul transmis presei, CSM a anunțat că susține demersul Înaltei Curți de a ataca la Curtea Constituțională a României proiectul de lege.

Vezi și SURSE Instanța Supremă sesizează CCR pe tema impozitării pensiilor speciale / Judecătorii reclamă încălcarea a nouă articole din Constituție

„Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă ferm dezacordul și îngrijorarea față de adoptarea, de către Parlamentul României, a unor măsuri care afectează statutul magistratului.

Astfel, printr-un procedeu legislativ disimulat, a fost adoptată măsura supraimpozitării progresive a pensiei de serviciu a judecătorilor și procurorilor, cu consecința eliminării acestei garanții constituționale.

Consiliul Superior al Magistraturii susține și de această dată, în totalitate, demersul legal al Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, de sesizare a Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare.

În acest sens, Consiliul a transmis Curții Constituționale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituționalitate intrinsecă și extrinsecă a actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudența instanței de contencios constituțional, cât și din reglementări internaționale relevante cu incidență în domeniul statutului magistratului și al independenței justiției.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis opinia sa juridică argumentată și în susținerea demersului legal al Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație şi Justiție, de sesizare a Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, prin care a fost modificat statutul judecătorilor în ceea ce privește regimul disciplinar aplicabil acestora.

Astfel, proiectul de lege reglementează din nou abaterea disciplinară care a mai fost anterior introdusă prin dispozițiile art. IV punctul 26 din O.U.G nr. 23/2020, publicată în Monitorul Oficial la data de 12.02.2020, act normativ declarat neconstituțional în ansamblul său de către Curtea Constituțională la data de 02 iunie 2020, prin Decizia nr. 221.

Consiliul Superior al Magistraturii, ca unic garant constituțional al independenței justiției, nu va abdica de la susținerea necondiționată a tuturor principiilor care dau conținut acestei valori constituționale, sens în care va efectua toate demersurile care se impun pentru protejarea sa efectiv”.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com