Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


CSM cere Guvernului să nu desființeze posturile vacante din sistemul judiciar: Ar crea premisele unui blocaj

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 7 august 2023 Etichete: , , ,

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cere Guvernului să nu desființeze posturile vacante din sistemul judiciar, în contextul proiectului de Ordonanță de Urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare. Potrivit unui proiect guvernamental apărut neoficial în spațiul public, Executivul propune desființarea posturilor vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate. CSM acuză într-un comunicat de presă remis luni, 7 august, că o astfel de propunere poate genera disfuncționalități majore în activitatea sistemului judiciar, fiind necesar să se prevadă expres că acestea nu se aplică în cazul instituțiilor din sistemul judiciar.

Potrivit documentului, 20% din numărul funcțiilor de secretari/ subsecretari de stat, vicepreședinți sunt eliminate până cel târziu la 1 ianuarie 2024. De asemenea, numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate se anulează. Prin aceste măsuri, oficialii Guvernului susțin că se vor face economii la bugetul de stat în valoare de șase miliarde de lei.

„Aplicarea acestor dispoziții în cazul instanțelor judecătorești și parchetelor ar crea premisele unui blocaj în activitatea judiciară, cunoscute fiind dificultățile cu care acestea se confruntă în prezent, cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii a atras în repetate rânduri atenția atât puterii executive, cât și celei legislative”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Potrivit sursei citate, la nivelul instanţelor judecătoreşti sunt vacante în prezent 1.127 posturi de judecător, dintr-un total de 5.065 posturi, iar la nivelul parchetelor sunt vacante 903 posturi de procuror, dintr-un total de 3.040 posturi. Prin urmare, la nivelul sistemului judiciar sunt vacante 22,25% din posturile de judecător și 29,70% din posturile de procuror.

CSM mai precizează că adoptarea acestor măsuri ar putea duce la închiderea unor instanțe sau parchete, ceea ce ar afecta grav desfășurarea justiției. Mai mult, instanțele care ar rămâne funcționale ar putea lucra cu un număr redus de judecători sau procurori, ceea ce ar împiedica respectarea cerințelor legale precum celeritatea și repartizarea aleatorie a dosarelor.

„Dată fiind situația concretă a autorității judecătorești și pentru a evita producerea unor consecințe devastatoare, pe termen lung, asupra activității instituțiilor din sistemul judiciar, este absolut necesar ca actul normativ preconizat a fi adoptat în perioada următoare să prevadă exceptarea expresă a sistemului judiciar de la aplicarea măsurii de anulare a posturilor vacante”, conchid reprezentanții CSM.

CITEȘTE ȘI: Adrian Negrescu, analist economic, despre măsurile fiscale propuse de Guvern: Un adevărat măcel. Vom fi și mai săraci

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW