Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Crește numărul locuințelor vândute la nivel național/ Iași devine cea mai mare piaţă regională

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 iulie 2024 Etichete: , , ,

În primele șase luni ale acestui an, în România s-au vândut peste 77.200 de locuințe, marcând o creștere de 16% comparativ cu aceeași perioadă din 2023. În București și Ilfov, vânzările de locuințe au crescut cu 25,4% anual, conform unui raport realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania, bazat pe date oficiale, relatează news.ro.

Iași a înregistrat cea mai mare creștere în vânzările de locuințe dintre principalele piețe rezidențiale regionale, cu o creștere anuală de 71%, în timp ce Argeș a avut cea mai slabă performanță, cu o scădere de 11,5%. Pentru prima dată, Iași a devenit cea mai importantă piață rezidențială regională din România, după București-Ilfov, depășind Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov în numărul de locuințe tranzacționate în prima jumătate a anului 2024.

”Peste 77.200 de case şi apartamente au fost vândute în România în primele şase luni din acest an, în creştere cu 16% faţă de perioada similară din 2023, în timp ce numărul de locuinţe vândute în Bucureşti şi Ilfov a crescut cu un ritm anual de 25,4%”, relevă un raport întocmit de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor oficiale.

În 2024, cele mai multe tranzacții imobiliare s-au înregistrat în București și zona sa metropolitană, urmate de Iași, Timiș, Cluj, Brașov și Constanța, conform datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Iași a urcat pe poziția a doua în clasamentul piețelor rezidențiale regionale din România, devansând alte piețe semnificative în numărul de tranzacții.

Iași a înregistrat cea mai semnificativă creștere națională a vânzărilor de locuințe, cu o creștere de 71,4% în primele șase luni ale anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Această creștere a fost determinată de finalizarea și înregistrarea actelor de vânzare-cumpărare pentru tranzacțiile stabilite anterior. În contrast, Argeș a avut cea mai slabă evoluție, cu o scădere de 11,5% a numărului de tranzacții imobiliare comparativ cu primul semestru din 2023.

”Prima jumătate a anului 2024 a fost una bună pentru piaţa rezidenţială locală, cu vânzări în creştere anuală de 16% la nivel naţional, impulsionate de scăderea dobânzilor, în special a celor fixe, unde s-a spart pragul de 5% pe an, dar şi de cel mai bun nivel de accesibilitate din istoria modernă a pieţei rezidenţiale. Salariul mediu net a depăşit 1.050 de euro la nivel naţional, ceea ce face ca în prezent să fie necesare circa 81 salarii medii, sau o perioadă de 6,7 ani, pentru a cumpăra o locuinţă nouă cu doua camere în Bucureşti, versus 96 de salarii la începutul lui 2023, sau o perioadă de aproximativ 8 ani”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

SVN Romania, una dintre principalele companii de consultanță imobiliară din țară, a intermediat vânzarea a peste 10.000 de locuințe în cei cinci ani de activitate, cu o valoare totală de peste 800 de milioane de euro. Consultanții săi au fost implicați în vânzarea a peste 30.000 de locuințe de-a lungul carierelor lor. SVN Romania are birouri regionale în orașe precum Brașov, Cluj-Napoca, Arad, Bacău, Constanța, Oradea, Ploiești, Sibiu, Timișoara și Târgoviște. La nivel internațional, SVN operează peste 200 de birouri în opt țări și regiuni, având mai mult de 1.600 de consultanți imobiliari și personal administrativ.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii