Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Crește limita de viteză pe drumurile expres. Klaus Iohannis a promulgat legea

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 mai 2022

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 12 mai, legea care prevede majorarea de la 100 km/h la 120 km/h a limitei maxime de viteză în afara localităţilor, pe drumurile expres, aceasta urmând să intre în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. 

Inițiat de către fostul ministru al transporturilor Cătălin Drulă, proiectul privind majorarea limitei de viteză pe drumurile expres a fost adoptat de Parlament pe data de 13 aprilie.

„Deşi e o mică întârziere pe acest Tronson 2 – calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balş – Slatina până în Paşte – deschiderea chiar şi parţială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă. Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi. Diferenţele de construcţie dintre un drum expres şi o autostradă sunt minore, iar viteza de proiectare a unui DX este chiar 120 km/h. Ambele au 4 benzi de circulaţie, sensuri separate fizic cu parapete, garduri de protecţie şi noduri denivelate”, spunea Cătălin Drulă.

Primii kilometri de drum expres, dați în folosință anul acesta

România are în prezent doar 18 kilometri de drum expres. Este vorba de lotul 1 al tronsonului 2 din Drumul Expres Craiova – Pitești. Cel mai probabil, luna viitoare va fi inaugurat și lotul 2, în lungime de 21,35 km, din aceleași tronson, în condițiile în care constructorul lucrează în aceste zile la ultimele detalii, iar, până în anul 2024, ar trebui să fie finalizați toți cei 121 kilometri ai drumului de mare viteză.

În lucru mai este un sector de 12 kilometri între Brăila și Galați, început anul acesta, care la rândul său ar trebui finalizat în cursul anului 2024.

Diferențe între autostradă și drum expres

Autostrada are un profil de minim 26 metri lățime, fiind despărțită în patru benzi, două pe fiecare sens, cu o lățime de 3,75 metri fiecare, și patru benzi de ghidare de 0,5 metri fiecare. Are două benzi de urgență, în lățime 2,5 metri fiecare și două acostamente de 0,5 metri. Spațiul median are 3 metri. Vitezele pentru autostrăzi sunt de 140 km/h pentru regiunea de șes, 120 km/h pentru deal și 100 km/h pentru munte.

Drumul expres este ceva mai îngust decât autostrada, având un profil transversal de 22 metri. Are patru benzi de circulație, două pe sens, în lungime de 3,5 metri fiecare, patru benzi de încadrare, în lungime de 0,5 metri fiecare și două acostamente de 1,5 metri din piatra sparta sau pământ vegetal. Spațiul median, la fel ca la autostradă, are 3 metri. Vitezele de proiectare minime pe drumurile expres sunt de 120 km/h pentru regiunea de șes, 100 km/h pentru deal și 80 km/h pentru munte.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/creste-limita-de-viteza-pe-drumurile-expres-klaus-iohannis-a-promulgat-legea/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you can find 99772 additional Information to that Topic: mainnews.ro/creste-limita-de-viteza-pe-drumurile-expres-klaus-iohannis-a-promulgat-legea/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/creste-limita-de-viteza-pe-drumurile-expres-klaus-iohannis-a-promulgat-legea/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *