Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Crăciun în pandemie: Sfaturi de la specialiști pentru sărbători în siguranță

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 24 decembrie 2021

Este al doilea Crăciun care ne prinde în pandemia de COVID-19. În condițiile în care de curând a fost descoperită noua tulpină Omicron, fiind confirmate câteva îmbolnăviri cu aceasta și în România, specialiștii vin cu sfaturi pentru cetățeni, astfel încât riscul de infectare să fie cât mai redus și să putem petrece în siguranță sărbătorile de iarnă.

Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, a precizat pentru Main News, că cea mai bună formă de protecție rămâne vaccinul împotriva COVID-19, mai ales că în țara noastră se administrează și a treia doză de ser, așa numita doză booster, care ajută semnificativ sistemul imunitar.

„În momentul de față trebuie precauție și igienă sporită, cum a fost și până în momentul de față. Nu se schimbă nimic din recomandările noastre. Vaccinurile rămân extrem de utile. Doza trei. Dovezile actuale arată că doza trei rămâne foarte bună împotriva acestor noi tulpini și, în special, în contextul în care la noi, în România, s-a aprobat această doză trei și o putem face ca un booster pentru sistemul nostru imunitar. Încurajarea este în continuare spre vaccinare, pentru că rămân utile vaccinurile și ne oferă o primă linie de apărare împotriva bolii”, a declarat cercetătorul pentru Main News.

La rândul său, președintele Societății Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, a explicat pentru Main News că, pe lângă vaccinare, sunt importante dezinfectarea mâinilor, portul măștii sanitare, evitarea spațiilor aglomerate și ventilația corectă a încăperilor. Totodată, este extrem de important să cunoaștem persoanele cu care ne petrecem sărbătorile de iarnă, astfel încât să știm dacă acestea sunt vaccinate sau au trecut prin boală, astfel încât să aibă o formă de protecția împotriva COVID-19.

„Aș începe cu vaccinarea. Cei care până în prezent nu s-au vaccinat este momentul să o facă, iar optim, așa cum spun studiile, cei care au primele 2 doze de vaccin să efectueze și vaccinarea cu cea de-a treia doză.

În al doilea rând, ceea ce este foarte important ține de comportamentul vizavi de măsurile non-farmacologice de protecție, respectiv purtarea măștii, atât în spațiile închise, dar și în locațiile deschise, mai ales unde există aglomerări de persoane. Ventilația corectă a încăperilor, fie că acestea sunt de la nivelul locuinței individuale, dar și a spațiilor de altă natură, cum ar fi cele profesionale sau spațiile care sunt des frecventate.

Bineînțeles, se recomandă evitarea acestor aglomerări care pot favoriza transmiterea acestui virus și, în special, a tulpinii Omicron, care s-a dovedit a fi mult mai contagioasă decât tulpina Delta. De asemenea, igiena generală, obișnuită, cu decontaminarea mâinilor.

O recomandare care poate va nemulțumi multă lume, mai ales că suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, este să evităm spațiile comerciale foarte aglomerate, iar sărbătorile să le petrecem în condiții de siguranță cu o foarte bună cunoaștere a anturajului vizavi de statusul vaccinal sau de trecerea prin boală, astfel încât să ne asigurăm că nu poate fi, la momentul întâlnirii festive, o posibilă cauză de contaminare”.

Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, a explicat și el ce trebuie să facă populația de Crăciun și de Revelion, pentru a scădea riscul infectării.

Între altele, sunt recomandate vaccinarea cu cele trei doze de ser împotriva SARS-CoV-2, evitarea agomerațiilor și petrecerilor la care participă multe persoane, mai ales necunoscuți, dar și portul măștii sanitare în permanență, atât în interior, cât și în exterior.

„Dacă încă nu ești vaccinat cu a treia doză, este timpul să îți faci booster-ul. Protecția față de infecția cu Omicron crește la peste 70% și este de așteptat că protecția față de formele grave de boală să fie mai mare;

Testează-te cu teste antigen rapide, chiar și dacă ești vaccinat cu 3 doze, înainte de a te întâlni cu persoane care au risc mare de a face boală (vârstnici sau persoane cu boli cronice, mai ales dacă nu sunt vaccinate cu 3 doze);

Evită aglomerațiile și petrecerile cu număr mare de persoane, mai ales dacă nu le cunoști și nu știi dacă sunt vaccinate sau testate;

Poartă o masca de calitate, atât în interior cât și în exterior, tot timpul”, a recomandat preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, pe contul său de Facebook.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *