Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Corina Corbu a cerut daune morale de 5 milioane de lei, în urma procesului în care a fost achitată

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 25 mai 2022

Alina Corina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a cerut daune morale în valoare de 5 milioane de lei, după ce a fost trimisă în judecată într-un dosar penal și, ulterior, achitată, notează Europa Liberă. Judecătoarea ar trebui să primească 500.000 de lei, potrivit unei decizii în primă instanță.

Este vorba de dosarul penal în care Corina Corbu a fost acuzată de DNA că i-ar fi transmis unei judecătoare că este interceptată de procurori. În anul 2014 a fost trimisă în judecată și a fost achitată 5 ani mai târziu.

În anul 2018, Corina Corbu a dat statul român în judecată și a cerut 5 milioane de lei, acuzând că timp de 4 luni a fost supusă „unei campanii agresive de presă”, fără să fie formulată oficial o acuzație penală.

Ea a mai acuzat DNA că a existat o scurgere de informații către presă, ce i-a vătămat onoarea și reputația profesională. În plus, șefa Înaltei Curți susține că fosta conducere a ÎCCJ i-a aplicat „cea mai devastatoare lovitură dată onoarei și reputației profesionale” atunci când a predat toate dosarele judecate în perioada 2010-2012.

Corina Corbu a mai reclamat durata urmăririi penale în dosarul său, în jur de 2 ani și 5 luni, perioadă în care a fost suspendată din funcție.

În data de 25 iulie 2014, reclamanta, necăsătorită fiind, a rămas practic fără nicio sursă de venit”, susține președintele ÎCCJ.

În declarația de avere din anul 2016, Corina Corbu susține că a lucrat pentru Mușat și Asociații, de unde a primit 114.000 de lei pentru consultanță fiscală.

În cererea de chemare în judecată, actualul președinte al Înaltei Curți a mai cerut statului român să elaboreze o Lege a presei „care să impună reguli și sancțiuni clare” și să delimiteze limita libertății de exprimare de cea a dreptului la respectarea vieții private.

Decizie în primă instanță

Europa Liberă a obținut motivarea Tribunalului București, ce a decis, în primă instanță, că judecătoarea trebuie să primească daune morale în valoare de 500.000 de lei.

La data de 7 octombrie 2011, în presa scrisă din România au apărut brusc un număr semnificativ de articole în care s-a vehiculat informaţia referitoare la cercetarea penală a reclamantei de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar de corupţie deschis pe numele a doi judecători ai Instanţei Supreme”, a precizat sursa citată.

Judecătorul, pensionat între timp, a mai motivat că actualul șef al ÎCCJ „a suferit un veritabil șoc emoțional” ce a avut consecințe „ireparabile asupra vieții sale de familie/profesionale”.

Pe de altă parte, asupra reclamantei a fost aruncată eticheta de ‘judecător corupt’, rămânând, în opinia unor ziarişti, un judecător contestabil şi după pronunţarea deciziei definitive de achitare, continuând să fie publicate în presă articole prin care prezumţia de nevinovăţie a acesteia a fost încălcată”, apare în motivarea instanței.

Jurnaliștii au comparat decizia Tribunalului București cu alte procese similare și susțin că valoarea despăgubirilor nu sunt comparabile, cele mai multe fiind situate în jurul sumei de 25.000 de lei.

 Punctul de vedere al șefei ÎCCJ

Într-un răspuns acordat solicitărilor Europa Liberă, șefa Înaltei Curți a precizat că nu mai susține necesitatea unei noi legi a presei și că nu a depus apel în proces, întrucât decizia a fost contestată de Ministerul de Finanțe.

Reapreciind din perspectiva timpului consider că astăzi în Romania, o ‘lege a presei’, indiferent de formă sau de conținut ar introduce ideea de reglementare, care ar apărea inevitabil ca o formă de limitare a libertății presei, ceea ce mi se pare că nu este nici necesar și nici oportun(…)

Dar tocmai pentru a apăra libertatea presei consider important ca modul de comunicare al instituțiilor publice către mass-media să se caracterizeze prin obiectivitate, echilibru, sobrietate și să se limiteze la transmiterea de informații, nu și la interpretarea ei, acesta din urmă fiind rolul care trebuie să revină presei, în mod absolut liber”, se arată în răspunsul judecătoarei.

În legătură cu acuzațiile aduse DNA, Corina Corbu a precizat că probele au fost depuse la dosar și că nu comentează pe marginea acestora.

Sursă foto: Octav Ganea / Inquam Photo

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/corina-corbu-a-cerut-daune-morale-de-5-milioane-de-lei-in-urma-procesului-in-care-a-fost-achitata/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *