Coordonatorul echipei de medici militari români plecați în Republica Moldova: Sunt cazuri de Covid-19 complexe, grave și foarte grave – VIDEO
O echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și a Ministerului Sănătății a plecat în Republica Moldova, la sfârșitul lunii aprilie, pentru a ajuta sistemul medical de acolo să lupte împotriva pandemiei de coronavirus. O parte dintre aceștia au ajuns chiar în Chișinău, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, acolo unde sunt transferate cele mai grave cazuri de infectări din toată țara.
Coordonatorul echipei de medici militari aflați în misiune la Chișinău este colonel doctor Răzvan Ioniţă, medic primar pneumolog SUUMC „Carol Davila” din București. Acesta a declarat că echipa pe care o conduce a întâmpinat la Chișinău niște cazuri foarte complexe de pacienți infectați cu Covid-19.
“Misiunea arată foarte bine. Ne-am integrat rapid încolectivul condus de domnul profesor universitar Cojocaru Victor care este coordonatorul Covid pe întreaga Republică Moldova. Echipa militară lucrează la Spitalul Republican la Chișinău, al cărui director este domnul doctor Oncuța Andrei. Activitatea a început cu o recunoaștere a locului în care ne vom desfășura activitatea, respectiv cele cinci secții de Terapie Intensivă, cu observarea ciurcitelor epidemiologice, iar în ziua următoare, sâmbătă, 2 mai, ne-am început activitatea în acest spital. Activitate care are o anumită particularitate: nu există aici paccienți asimptomatici sau forme medii de Covid-19. Aici sunt transferate cele mai grave cazuri de Covid din Republica Moldova.
Ne-am început activitatea, fiecare pe domeniul său de activitate, ATI, medicină de urgență și pneumologie. Cei șase sub-ofițeri sanitari, asistenți medicali, și-au început activitatea existând un deficit de cadre medicale și nu numai, la nivelul spitalului. Ajutorul a fost foarte bine-venit. Am studiat zilnic cazurile cele mai complexe de infecții, cu o analiză a imagisticii, radiografii pulmonare și examen computer-tomograf ale pacienților.(…)Sunt într-adevăr niște cazuri extrem de complexe, grave și foarte grave, cu un potențial mare de complicații. Frații noștri din R.Moldova ne-au pus la dispoziție protocolul dânșilor în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul Covid. Este un protocol foarte bine făcut și extrem de amănunțit. Activitatea se desfășoară normal.
Integrarea între noi s-a făcut foarte simplu. Ne cunoaștem. Integrarea s-a produs imediat. Același lucru s-a întâmplat și cu colegii din R.Moldova. Ne completăm unii pe ceilalți”, a declarat colonelul Răzvan Ioniță.
Doctorul Ancuța Mihai, medic specialist SUUMC „Carol Davila” din București, spune că s-ar oferi și a doua oară să plece într-o astfel de misiune.
„M-am oferit pentru că sunt medic și trebuie să ajut oamenii și mai ales pentru frații noștri din R.Moldova. Împărtășim aceeași limbă și aceleași tradiții și tot timpul o să fie un da din partea mea când va veni vorba de o altă misiune”, a spus doctorul specialist.
sursa foto:
Comentarii
… [Trackback]
[…] Here you can find 58411 more Info on that Topic: mainnews.ro/coordonatorul-echipei-de-medici-militari-romani-plecati-in-republica-moldova-sunt-cazuri-de-covid-19-complexe-grave-si-foarte-grave-video/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: mainnews.ro/coordonatorul-echipei-de-medici-militari-romani-plecati-in-republica-moldova-sunt-cazuri-de-covid-19-complexe-grave-si-foarte-grave-video/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/coordonatorul-echipei-de-medici-militari-romani-plecati-in-republica-moldova-sunt-cazuri-de-covid-19-complexe-grave-si-foarte-grave-video/ […]