Wednesday, October 23, 2024
Jurnalism corect


Control ANPC la un centru pentru adulți cu dizabilități din județul Prahova

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 22 martie 2024

În urma solicitării Prefecturii Prahova, pentru a monitoriza centrele rezidențiale destinate îngrijirii persoanelor vârstnice gestionate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Prahova a efectuat inspecții la Centrul de recuperare și reabiplitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap din Călinești – Prahova și la Centrul de Asistență Persoane Adulte cu Dizabilități Cireșarii din Ploiești.

Potrivit Actualitatea Prahoveană, ANPC a identificat condiții de igienă precare în cazul centrului de la Călinești, Prahova. Această unitate este deținută de stat și este subordonată DGASPC Prahova.

Comisarii CJPC Prahova au impus amenzi în valoare de 35.000 de lei și au decis suspendarea temporară a furnizării serviciilor până la remedierea deficiențelor identificate în spațiile de cazare (Corpurile A, B, C; centrul având în total 4 corpuri de clădire), precum și în blocul alimentar din Corpul A.

Autoritățile au transmis că în momentul controlului, în cele patru corpuri ale centrului erau găzduite 93 de persoane, însă pacienții din Corpul D se aflau în carantină din cauza scabiei, motiv pentru care în acea clădire nu s-au putut efectua verificări.

CJPC Prahova a informat Instituţia Prefectului Prahova cu privire la măsurile dispuse şi la necesitatea relocării beneficiarilor.

„Parcă nu se mai termină bătaia de joc față de persoanele aflate în din centrele de îngrijire, iar unii administratori nu au învățat nimic din trecut. Așa cum am mai spus-o, măsurile de oprire a activității, dispuse de comisarii ANPC, în astfel de situații, cum este și cazul de la Călineşti, Prahova, au scopul de a proteja și de a respecta drepturile beneficiarilor cazați în aceste centre, și de a pune punct unor astfel de practici”, transmite Sebastian Hotca, vicepreședinte ANPC, pe pagina sa de Facebook.

Comisarii au constatat la fața locului utilizarea unor cuptoare neigienizate cu depuneri de grăsime, folosirea unor tacâmuri neigienizate, veselă uzată, cuțite și ustensile de bucătărie neprofesionale, condiții igienico-sanitare precare, în zona lavoarelor, cu etajerele desprinse, deteriorate, cu părți ascuțite prezentând risc de accidentare, lipsa huselor de protecție pentru perne și saltele , pereți exfoliați cu urme masive de igrasie, saltele și perne pătate, așternuturi neigienizate, calorifere ruginite, cu resturi de ambalaje și praf masiv, lipsa plăcilor de faianță pe holuri, paviment neigienizat, tavanul cu exfolieri și urme de infiltrații.

 

În ceea ce privește al doilea obiectiv controlat, Centrul de Asistență Persoane Adulte cu Dizabilități „Cireșarii”, din Ploiești, comisarii de la protecția Consumatorilor au constatat că acolo sunt necesare „doar câteva remedieri de informare, respectiv afișarea listei meniu, precum și a ingredientelor produselor alimentare servite beneficiarilor”, fiind aplicată o singură sancțiune, sub forma unui avertisment.

 

Foto: Facebook Sebastian Hotca 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW