Sunday, May 12, 2024
Jurnalism corect


Continuă schimbul de replici între Ghinea și Rafila privind înființarea Agenţiei pentru Investiţii în Domeniul Sanitar

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 17 februarie 2022

Joi, 17 februarie, a continuat schimbul de replici între ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), și fostul ministru al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR). Cei doi continuă cearta online privind Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitalicești (ANDIS), a cărei înființare a fost asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Coordonatorul de politici publice al USR a susținut joi că ministrul Rafila „vrea să scape de construcția de spitale” și că a cerut ca ANDIS să fie mutată la Secretariatul General al Guvernului, în loc de Ministerul Sănătății.

„V-am spus ieri povestea ANDIS – agenția pentru investiții în sănătate. Ar trebui să înlocuiască două direcții din minister care au ratat construcția de spitale. Are fonduri din PNRR să funcționeze, să ia oameni să facă treaba – ce numește PSD ”consultanță”, că ei nu știu cu munca, când aud de bani le fac ochii ca maimuța la banane.

Cum povesteam și ieri, ANDIS a fost soluția la întrebarea Comisiei: bine, vă dăm 1,7 miliarde să faceți spitale, dar cine le face? Evident, directorimea din Ministerul Sănătății este isterizată. Se face ANDIS, se face un concurs de selecție pentru manageri (da, e și asta în PNRR). Suferă directorii că rămân fără fotoliu.

Soluția lor? Rafila a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătății ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului. E o modificare a PNRR, nu asta ne-a cerut Comisia, ba dimpotrivă. S-ar putea să ne coste. Spitalele. 25”, a scris, între altele, Ghinea pe Facebook.

El a explicat că acestea este motivul pentru care l-a numit „puturos” pe social-democrat.

„Repet: ministrul Sănătății care are 1,7 miliarde euro pentru spitale și agenția la cheie vrea să scape de ea. Ministrul Sănătății nu vrea să se ocupe de construcția de spitale. V-am spus că e un puturos? De asta spuneam. Cât de penibili pot fi în fața Comisiei? Rafila, nu fi puturos, fă spitale!”, conchide postarea din mediul online.

Reacția lui Rafila

În replică, Alexandru Rafila a precizat, joi, că ordonanţa de urgenţă care aprobă înfiinţarea ANDIS este pe circuitul de avizare al Ministerului Sănătăţii și, deși au existat discuții privind plasarea acesteia la SGG, „toată lumea a căzut de acord să fie la Ministerul Sănătăţii”.

„Celebra Agenţie pentru Investiţii în Domeniul Sanitar (ANDIS) trebuia constituită în subordinea Ministerului Sănătăţii. După ce am preluat funcţia de ministru şi am consultat informaţii despre această agenţie, am avut consultări să vedem unde poate fi plasată această agenţie, dacă să fie la Secretariatul General al Guvernului sau la Ministerul Sănătăţii. Şi la începtuul proiectului a fost o discuţie despre posibilitatea ca agenţia să fie în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

(…) Toată lumea a căzut de acord să fie la Ministerul Sănătăţii. Acum domnul Ghinea care are informaţii, dar sunt defazate, nu ştie că OUG care aprobă înfiinţarea agenţiei e în procedură internă la Ministerul Sănătăţii şi va fi trimisă şi celorlalte minister avizatoare”, a punctat ministrul Sănătăţii, citat de News.ro.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *