Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Continuă campania de spălare a imaginii lui Ion Ceban. Primarul rusofil al Chișinăului, prezent la omagiere poetului Grigore Vieru, la invitația lui Mihai Chirica

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 februarie 2024

Primarul municipiului Chișinău, rusofilul Ion Ceban, a participat miercuri la Iași, la invitația primarului Mihai Chirica, la omagierea marelui poet Grigore Vieru. 

Sute de mii de oameni și-au pierdut viața sau au fost grav răniți, iar alte câteva milioane au fost nevoiți să o ia în pribegie din cauza războiul declanșat de Federația Rusă asupra Ucrainei. O dramă pe care Europa nu și-ar fi imaginat că o va putea trăi în secolul 21. Planurile inițiale de distrugere puse la cale Vladimir Putin erau însă cu mult mai ample, iar acestea vizau, pe lângă ocuparea Ucrainei, inclusiv stăpânirea Republicii Moldova, pe modelul defunctului URSS.

Din fericire, Kremlinul și-a supraestimat puterea militară dar și rezistența ucraineană, iar soldații ruși au reușit să ocupe doar anumite teritorii din estul și sudul Ucrainei. Așa a apărut o fereastră de oportunitate imensă pentru basarabeni, astfel încât să se desprindă de zona de influență rusă și să acceadă în Uniunea Europeană.

Cum era de așteptat, această nouă direcție nu este văzută cu ochi buni la Kremlin. Rușii încearcă să evite materializarea unui astfel de scenariu. Aceștia au desfășurat un adevărat șantaj energetic, care însă nu a funcționat, și chiar au amenințat că vor bombarda Republica Moldova.

Ion Ceban, omul rușilor la Chișinău

În același timp, Moscova continuă să acționeze prin agenții săi locali pentru a recăpăta controlul politic la Chișinău, practic cea mai simplă cale pentru ei bloca Republica Moldova.

Față de anii anteriori când mizau doar pe politicieni cu discurs radical pro-rus, anti-românesc și anti-european, acum rușii și-au mai rafinat metodele, în condițiile în care Federația Rusă și-a pierdut din forța de atracție. Pe lângă comuniști, regrupați în Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon, Moscova contează pe politicieni populiști, cum sunt cei din gruparea oligarhului fugar Ilan Șor, dar și pe politicieni cu discurs de centru sau chiar pro-european. În această ultimă categorie intră Ion Ceban, primarul proaspăt reales al Chișinăului, și Irina Vlah, fost bașcan al Găgăuziei. Ambii sunt comuniști la bază, însă în ultimii ani și-au recalibrat discursul pentru a se adapta noilor realități.

O repoziționare tactică, fără doar și poate. În 2014, Ceban a militat de la Comrat în favoarea unui referendum ilegal pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică, iar în 2020, a fost ales primar al municipiului Chișinău cu sprijinul unor agenți ai serviciilor speciale ruse, potrivit unei investigații publicate de RISE Moldova. Chiar și după declanșarea războiului asupra Ucrainei, el a refuzat să condamne public Federația Rusă și a alimentat propaganda împotriva refugiaților ucraineni.

Cu toate acestea, Ceban a avut deschise ușile în România. El a participat, în ultimii ani, la zeci de întâlniri cu primari și președinți de consilii județene, iar de la unii chiar a obținut finanțări. Printre aceștia se numără și Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, un apropiat de-ai premierului Ciolacu, care i-a acordat ajutoare financiare în valoare totală de 500.000 de euro. De altfel, așa cum Mainnews.ro a relatat, Ceban a fost primit în noiembrie 2023 chiar de către premierul Marcel Ciolacu. Pe lângă beneficiile materiale, Ceban se folosește de aceste legături mai ales pentru a scăpa de eticheta de politician pro-rus, astfel încă să poată atrage votanți, în eventualitatea unei candidaturi la prezidențiale, chiar și din bazinul pro-european.

Evaziv când vine vorba de trecutul său

Aflat miercuri la Iași, Ion Ceban a fost luat la întrebări de către un jurnalist în legătură cu susținerea sa față de referendumul ilegal desfășurat în Găgăuzia. Primarul a refuzat să ofere un răspuns concret.

„Astăzi conduc un partid care nemijlocit, în documente, are trasate liniile directorii pentru integrarea europeană. Acolo este transmisă ca fiind prioritatea zero pentru Republica Moldova. Este un partid tânăr, este un partid nou, este un partid care a obținut cel mai bun scor în Chișinău la alegerile locale”, a răspuns Ceban.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW