Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Consiliul Legislativ, condus de Florin Iordache, a avizat „amendamentul Iohannis”, însă spune că nu era necesar

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 septembrie 2024

Consiliul Legislativ a avizat cu observaţii propunerea PNL care îi permite preşedintelui Iohannis să candideze la alegerile parlamentare ca independent, pe liste de partid.

Instituția condusă de Florin Iordache, ministrul justiției care a conceput celebra OUG 13, susține însă că modificarea nu era neapărat necesară, în condițiile în care și legea actuală îi permite lui Iohannis să candideze ca independent pe lista unui partid.

„Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”, a transmis Consiliul Legislativ.

Iohannis este la mâna PSD

Cum USR, AUR și UDMR au anunțat că nu vor susține propunerea liberalilor, aceștia depind exclusiv de decizia PSD. Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a evitat vineri să ofere un răspuns tranșant în legătură cu această modificare legislativă și a precizat că decizia va fi luată de Biroul Permanent Naţional al PSD, care se va întruni luni.

„O să mă exprim în cadrul Partidului Social-Democrat. Am convocat deja luni o şedinţă, o să stau de vorbă cu colegii mei şi o să-mi spun foarte clar punctul de vedere în cadrul partidului şi grupurilor parlamentare. În principiu este corect ca orice om să poată candida. Nu trebuie cineva să obtureze un drept constituţional. Cel mai important este să respectăm Constituţia”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW