Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


Consiliul Concurenței explică modul în care se va ieftini laptele românesc. Reducerea se aplică de la 1 mai

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 21 aprilie 2023 Etichete: , , , ,

La  cererea premierului Nicolae Ciucă, Consiliul Concurenței a explicat modul în care ieftinerea laptelui se va produce începând cu 1 mai ac. Aceasta are la bază un acord voluntar între retaileri și procesatori,motiv pentru care se poartă discuții, astfel încât comerțul să nu se transforme în „practică neloială”.

Astfel, reducerea de minimum 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească care costă în prezent peste 7 lei/litru și se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%).

„Vom monitoriza această inițiativă împreună cu autoritățile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), noi urmând să utilizăm Monitorul Prețurilor la Alimente, platforma online care afișează prețurile produselor alimentare”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Guvernul Ciucă îi asigură pe fermieri că nu vor fi în pierdere din cauza ieftinirii laptelui

Premierul Ciucă a explicat că această ieftinire are rolul de a încuraja consumul de lapte românesc, inclusiv prin extinderea programelor de alimentație în școli. De asemenea, fermierii, vor primi compensații financiare.

Primele plăţi se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plăţile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023. Guvernul va pune în acord cu realităţile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune aşezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensaţii în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina, transmite Executivul României.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW