Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Consilierul președintelui Maia Sandu: Moldova nu se mai poate baza doar pe neutralitate

By Ana Teșcan , in Republica Moldova Stirile zilei , at 26 septembrie 2022 Etichete: , , ,

Republica Moldova nu se mai poate baza doar pe statutul său de neutralitate și trebuie să-și intensifice eforturile de dezvoltare militară defensivă, în contextul războiului din Ucraina, a declarat luni, 26 septembrie, Dorin Recean, consilier în materie de securitate al președintelui Maia Sandu, relatează Reuters

Țara vecină a alocat puțin peste 1 miliard de lei moldovenești, echivalentul a 0,45% din PIB, pentru cheltuielile cu apărarea în acest an, conform sursei citate. 

„Moldova nu se mai poate baza exclusiv pe instrumentele de politică externă, dintre care unul este statutul său de neutralitate, pentru a asigura stabilitatea statului. Moldova trebuie să înceapă lucrările pentru creșterea potențialului său de apărare… Autoritățile trebuie să obțină sprijinul conștient al cetățenilor care ar trebui să înțeleagă că este esențial pentru supraviețuirea statului”, a spus Dorin Recean, solicitând alocarea de fonduri pentru această sarcină.

Și șefa statului, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre necesitatea consolidării sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice.

„Este evident că riscurile de securitate sunt în creștere. Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice. Toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri. În continuare, obiectivul nostru principal rămâne menținerea păcii în țara noastră. Toți cei care prin acțiunile lor vor încerca să destabilizeze situația în țară, care incită la ură, la disensiuni interetnice, la război, la acțiuni revanșiste vor răspunde în fața legii”, a transmis Maia Sandu, citată de moldpres.

CITEȘTE ȘI: Maia Sandu: Cetățenii R. Moldova care merg să lupte în Ucraina de partea rușilor ar putea să rămână fără cetățenie

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii