Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Conflictul se agravează în Donbas: Ucraina susține că separatiștii pro-ruși au început atacurile în Lugansk

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 17 februarie 2022

UPDATE Ucraina, Marea Britanie și Polonia au anunțat crearea unui parteneriat trilateral. Cele trei state vor coopera în domeniile Apărărare, Economie, Comerț, dar și pentru a combate dezinformările din partea rușilor, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, le-a cerut diplomaților și monitorilor OSCE să rămână în țară, menționând că atacul de joi, din Lugansk, ce a lovit o grădiniță, este „o mare provocare” venită din partea militanților pro-ruși, susține Kiev Independent.

UPDATE Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a convocat o reuniune a celor 57 de state membre pentru vineri, la solicitarea Ucrainei.

UPDATE Separatiștii din Donetsk susțin că Armata Ucrainei a lansat, joi, 3 atacuri în regiune, relatează agenția de presă de la Moscova, Ria Novosti. Ministrul Apărării din Ucraina, Alexei Reznikov, a negat acuzațiile.

UPDATE Llyod Austin, secretarul american al Apărării, a declarat, joi, că Federația Rusă încă mai are timp pentru a se angaja într-un dialog diplomatic pe tema situației din Ucraina cu SUA și aliații NATO.

Acesta a mai menționat că, înainte de un atac propriu-zis, Federația Rusă ar putea recurge la o serie de atacuri cibernetice și campanii de dezinformare.

UPDATE În dimineața zilei de 17 februarie, separatiștii pro-ruși au bombardat peste 20 de locații din Estul Ucrainei, susține publicația Kiev Independent.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că Aliații sunt îngrijorați că Rusia ar încerca să creeze un pretext pentru a justifica un conflict militar în Ucraina, cerându-le autorităților de la Moscova să își retragă trupele de la graniță.

UPDATE Bombardamentele de joi, din Lugansk, „seamănă cu o provocare”, potrivit unei surse din Guvernul de la Kiev, citată de Reuters. Acesta a mai precizat că atacul a fost mult mai violent decât celelalte încălcări ale armistițiului din Donbas.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că situația din Donbas escaladează, menționând „uriașul potențial de atac al forțelor ucrainene”, potrivit the Guardian.

Acesta a menționat că Vladimir Putin nu a luat încă o decizie în ceea ce privește cerințele parlamentarilor ruși, de a recunoaște independența regiunilor Donetsk și Lugansk.

UPDATE Atacul a fost confirmat și de ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

Satul ucrainean Stanytsia, din Lugansk, a fost bombardat cu armament greu din teritoriile ocupate din Donbas. Infrastructura civilă a fost avariată. Le cerem partenerilor noștri să condamne violarea Acordurilor de la Minsk de către Federația Rusă, pe fondul unei tensiuni ridicate din punct de vedere al securității”, a scris ministru, pe Twitter.

Știrea inițială

Forțele speciale ale Ucrainei acuză separatiștii pro-ruși care controlează regiunea Donbas că au bombardat joi, 17 februarie, un sat din Lugansk, lovind grădinița locală, relatează Babel. La rândul lor, rebelii acuză armata Ucrainei că ar fi responsabilă de mai multe atacuri lansate în regiune, potrivit RIA Novosti.

Potrivit informațiilor din presa ucraineană, militanții ruși din Lugansk au bombardat un sat din regiune în jurul orei 9:00, lovind și o grădiniță locală. Trei profesori au fost răniți.

Șeful administrației militaro-civile din Lugansk, Albert Zinchenko, a explicat că bombardamentele au durat în jur de 40 de minute, adăugând că alte atacuri au fost raportate în regiunea controlată de separatiști.

De cealaltă parte, liderul Miliției controlată de rebelii din Lugansk, Yan Leshchenko, a acuzat că forțele ucrainene au lansat mai multe atacuri în regiune.

În ultima zi, situația din zona de conflict s-a înrăutățit. Inamicul, ținând cont de instrucțiunile primite de la liderii din Kiev, încearcă să escaladeze conflictul”, a spus Leshchenko.

Potrivit monitorilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), separatiștii pro-ruși au mutat zeci de tancuri și piese de artilerie mai aproape de granița care separă teritoriul controlat de ucraineni de cel controlat de rebeli.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *