Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Conflictul dintre Viktor Orban şi Banca Naţională a Ungariei continuă: „Atacurile” guvernului ar putea limita posibilităţile de relaxare a ratelor

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 7 martie 2024 Etichete: , ,

Banca Centrală a Ungariei a avertizat că „atacurile” repetate ale guvernului condus de premierul Viktor Orban asupra politicii sale monetare ar putea avea repercusiuni negative și ar putea restricționa capacitatea de relaxare a politicilor monetare, conform raportului Reuters.

Orban și fostul său aliat, Gyorgy Matolcsy, guvernatorul băncii centrale, se află într-o dispută politică tot mai intensă începând cu alegerile din 2022, acuzându-se reciproc pentru creșterea inflației la cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeană.

Inflația a determinat intrarea economiei Ungariei în recesiune anul trecut, iar redresarea se confruntă cu dificultăți din cauza slăbiciunii prelungite a economiei germane și a unei reluări lente a cheltuielilor de consum.

Ministrul economiei, Marton Nagy, un fost adjunct al lui Matolcsy, a criticat repetat Banca Națională a Ungariei pentru menținerea costurilor de împrumut prea ridicate, care ar sufoca economia. Cu toate acestea, banca centrală a redus rata de bază la 9%, începând din luna mai a anului trecut.

Joi, banca centrală a reacționat la o serie de măsuri guvernamentale, inclusiv plafonarea prețurilor și ratelor dobânzilor, precum și alte măsuri care, spune ea, au afectat independența sa și au limitat capacitatea de transmitere a măsurilor sale către economie.

Banca a declarat că remarcile guvernului care pun sub semnul întrebării credibilitatea sa în lupta împotriva inflaţiei, exprimate cu puţin timp înainte de deciziile privind ratele, au fost deosebit de dăunătoare.

„În consecinţă, transmiterea deciziilor băncii centrale poate fi afectată, reacţiile actorilor economici la decizia privind rata dobânzii pot fi divergente faţă de cele aşteptate de banca centrală şi, ca urmare a creşterii riscurilor, traiectoria optimă a ratei dobânzii se poate deplasa mai sus, spre deosebire de intenţiile guvernului”, a afirmat banca într-un comunicat.

Matolcsy se apropie de sfârșitul mandatului său la conducerea Băncii Naționale a Ungariei într-un context în care inflația, depășind 25% anul trecut, rămâne peste ținta băncii, iar există riscuri de o nouă creștere în a doua jumătate a anului.

Banca a redus rata de bază cu 900 de puncte de bază începând din luna mai a anului trecut, însă, având în vedere că băncile centrale globale probabil vor menține ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat pentru o perioadă mai îndelungată, marja de manevră pentru noi reduceri agresive se micșorează.

Miercuri, ministrul de finanțe, Mihaly Varga, a indicat că guvernul condus de Orban ar putea lua în discuție săptămâna viitoare o legislație care să modifice prerogativele Consiliului de Supraveghere al băncii centrale în ceea ce privește activitățile din afara domeniului său de competențe primare, cum ar fi stabilirea politicii monetare. Schimbările propuse în legea referitoare la banca centrală, menite să sporească transparența conform declarațiilor guvernului, au stârnit și critici din partea lui Matolcsy, care a avertizat că acestea ar putea afecta independența băncii.

 

Comentarii