Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Procurorii CSM susțin că USR încalcă independența DNA când critică ancheta privind achiziția de vaccinuri

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 28 noiembrie 2023 Etichete: ,

Procurorii CSM acuză USR că încalcă independența procurorilor DNA ca urmare a declarațiilor legate de dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID.

 „Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila încălcare a independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în raport cu afirmațiile formulate de liderii unui partid politic cu privire la instrumentarea unui dosar penal de către parchetul anticorupție, în cadrul căruia s-a impus formularea unor solicitări de ridicare a imunității față de foști membri ai Guvernului României.

La data de 28 noiembrie 2023, Secția pentru procurori, în unanimitate, a constatat încălcarea independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în raport cu afirmațiile formulate, în sensul că dosarul instrumentat de DNA este „cel mai mare malpraxis judiciar”, fiind ”un atac politic” al procurorilor anticorupție.

Secția pentru procurori, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetățean, reiterează în mod categoric că activitatea de urmărire penală se desfășoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum și cu respectarea independenței procurorilor în privința soluțiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluționează și a separației puterilor în stat.”, a transmis CSM printr-un comunicat de presă

Cătălin Drulă, liderul Uniunii Salvaţi România (USR), a făcut declaraţii ferm argumentate luni, denunţând dosarul referitor la achiziţia de vaccinuri drept „cel mai mare malpraxis judiciar” din timpul său în politică. Președintele USR, a subliniat faptul că documentul constituie o „agresiune politică” la adresa Opoziţiei şi a reiterat că Vlad Voiculescu va rămâne pe lista de candidaţi ai USR pentru alegerile europarlamentare.

DNA a cerut joi, 23 noiembrie, punerea sub acuzare a fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă în dosarul legat de achiziția vaccinurilor împotriva COVID-19. Foștii membri ai Executivului sunt acuzați de abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu.

CITEȘTE ȘI: Drulă critică DNA pentru ancheta privind achiziția de vaccinuri

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii